Reciklaža dizajna

Citroën mijenja logo i vraća onaj iz 1919. godine

Francuska je kompanija predstavila osvježeni korporativni identitet i logotip marke. Spominju kako je to najava dinamične budućnosti marke kroz električnu mobilnost.
AutoMoto / Flash | 28. 09. 2022. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Citroën logotip reinterpretacija je izvornog ovala iz 1919. godine, a ujedno i deseta inačica logotipa u 103 godine dugoj povijesti marke. Već ovih dana očekuje se prva primjena na konceptnom modelu, a sredinom iduće godine i na serijskim izvedbama

Francuska je kompanija predstavila osvježeni korporativni identitet i logotip marke. Spominju kako je to najava dinamične budućnosti marke kroz električnu mobilnost.

Citroënova povijest traje već 103 godine, a upravo predstavljeni logotip reinkarnacija je onog prvog, izvornog izdanja. Njega je koristio osnivač marke, André Citroën, a nadahnut uspjehom svojeg prvog poduzeća za preradu metala, prenosi AutoNet.

Oni su proizvodili helikoidne zupčanike chevron dizajna. Poznati i tehnički nadahnut izraz ‘deux chevrons’ otad je u središtu identiteta marke Citroën.

Kroz povijest, Citroën je devet puta mijenjao izgled logotipa. Prvi je potrajao tek dvije godine, jedno izdanje trajalo četiri, a jedno šest godina. Tri najdugovječnija dizajna trajala su 19, 23 odnosno 24 godina. Verzija koja sada odlazi u povijest s nama je od 2016. godine.

Kako napominju iz kompanije, elegantni novi logotip označuje tranziciju i evoluciju marke, a bit će predstavljen kroz koji dan na važnom konceptu obiteljskog modela.

Inačice logotipa zatim će se postupno pojavljivati na budućim proizvodima i konceptnim vozilima počevši od sredine 2023. Uz novi logotip, tu su i osvježen program korporativnog identiteta marke i novi potpis marke, s obećanjem ‘Ništa nas ne pokreće kao Citroën’.

Posebna je pozornost posvećena dizajnu kako bi se osiguralo da digitalno iskustvo ispuni očekivanja novih kupaca u pogledu ergonomskih i estetskih značajki.

Osim toga, u izradi je novi niz animacija kako bi se novi identitet integrirao u sve digitalne aspekte, u vozilu na HMI zaslonima, ali i izvan vozila u aplikaciji My Citroën, čime se kupcima osigurava bogatije i dosljednije iskustvo s Citroënom.

Slijedi i izmjena znakova u koncesijama i korporativnim zgradama. Ti će novi znakovi biti lakši i štedjet će energiju te neće sadržavati krom kako bi ih bilo lakše reciklirati.

Novi identitet marke Citroën razvio je dizajnerski tim marke u suradnji sa stručnjacima iz dizajnerske agencije poduzeća Stellantis, Stellantis Design Studio.

Kopirati
Drag cursor here to close