Provjera stanja

Četiri načina da testirate antifriz u svom automobilu

Trajanje antifriza je obično ograničeno na tri godine, pa je važno da provjerite u kakvom je stanju
AutoMoto / Flash | 18. 11. 2023. u 23:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vvozači često zaboravljaju na antifriz u svom automobilu, što zimi može dovesti do velikih poteškoća. Kao što vjerojatno i znate, antifriz ima osnovnu funkciju da spriječi tečnost da se zamrzne tijekom hladnih zimskih dana. Međutim, on također služi i za rashlađivanje motora, tako da ova tečnost ima duplu funkciju.

Trajanje antifriza je obično ograničeno na tri godine, pa je važno da provjerite u kakvom je stanju antifriz u vašem automobilu, pogotovo ako je riječ o polovnom vozilu koje ste tek kupili. Postoje četirinačina pomoću kojih ovo možete učiniti, piše AutoExclusive.

Vizualni test

Sama boja antifriza vam može reći je li on dobar ili ne. Ako su u pitanju svijetle boje zelene ili narančaste, onda je vaš antifriz vjerojatno dobar, ali ako se radi o mutnoj tečnosti tamnije boje, onda je to znak da je vaš antifriz u lošem stanju i da vam treba zamjena.

Hidrometar

U svakoj trgovini auto dijelova možete kupiti hidrometar koji će vam pokazati u kakvom stanju je vaš antifriz. Ova naprava će pokazati do koje temperature će vas vaša rashladna tečnost štititi.

Voltmetar

Voltmetar vam također može pokazati u kakvom je stanju tečnost u vašem automobilu. Namjestite struju na voltmetru na 20 V i jednu elektrodu ubacite u antifriz, a drugu stavite na negativan pol akumulatora. Voltmetar treba da očitava vrijednost manju od 0,30V. Ako vam piše da je ta vrijednost veća, onda znači da je broj elektrolita povećan u antifrizu i da je on za zamjenu.

Test PH vrijednosti

Ovi testovi su također mnogo dobri i točno će vam pokazati u kakvom je stanju vaš antifriz. Samo umočite tester u antifriz, a zatim na skali pročitajte o čemu je riječ.

Ako vaš antifriz nije dobar, onda posjetite automehaničara koji će vam ga zamijeniti i koji će sipati dobru i kvalitetnu rashladnu tečnost kako biste se izborili sa zimom koja dolazi.

Kopirati
Drag cursor here to close