Ne da se zima

BiH, ali i regija pod snježnim pokrivačem: Nigdje bez zimske opreme!

Vijesti / Flash | 04. 04. 2023. u 11:45 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Samir Jordamović/Anadolija / Snijeg u travnju

Glavni grad Bosne i Hercegovine u utorak ujutru probudio se pod snježnim pokrivačem, no nije Sarajevo jedini grad u kojemu je zima produžila trajanje na travanj.

Naime, iako zimska oprema zakonski više nije obvezna u BiH itekako je potrebna svima koji planiraju krenuti na put. Tako je snijeg koji je počeo padati u ponedjeljak izazvao kratki zastoj na Kupreškim vratima te prometnom pravcu Šujica-Kupres.

Foto: Kupreški radio / Snijeg stvara probleme na Kupresu

Zimska oprema! 

Kako javljaju iz Kupreškog radija snježne vijavice značajno smanjuju vidljivost vozačima te otežavaju kretanje.

Snijeg je zabijelio i Kreševo, Žepče, Maglaj, Zavidoviće, Zenicu...

Nove snježne padaline stvorile su probleme i na magistralnoj cesti Srebrenik-Tuzla gdje je promet bio obustavljen zbog prometne nesreće. Također, do zastoja dolazi i na području Karaule (Kladanj-Olovo).

Kako su naglasili iz BIHAMK-a, zbog snijega i poledice posebno se otežano prometuje na pojedinim dionicama u višim predjelima, a izdvajaju ceste Bugojno-Kupres-Šuica, Tuzla-Kladanj-Olovo i Trnovo-Foča (Rogoj), kao i područje Romanije.

Foto: Bljesak.info / Snijeg u Kreševu

"Na cestama na širem području Romanije zabranjeno je kretanje za šlepere i teretna vozila s prikolicom. Skrećemo pažnju na povremene snježne vijavice koje smanjuju vidljivost, kao i na povećanu opasnost od odrona. Vozačima koji se imaju namjeru kretati preko planinskih prevoja preporučujemo da na put ne kreću bez zimske opreme, bez obzira što to više nije zakonski obvezno", naglasili su iz BIHAMK-a.

Snijeg i bura 

Upozorili su i kako je zbog radova na sanaciji klizišta i dalje je zatvorena Zenička zaobilaznica na autocesti A-1 (oba smjera), dok se na magistralnoj cesti Foča-Goražde, kod mjesta Filipovići, zbog većeg klizišta prometuje otežano, jednom trakom.

Zbog izvođenja radova na izgradnji kružnog toka na raskrsnici za tvornicu željeza Stolac (Mostar-Stolac), danas od 08:00 do 17:00 sati vozila će prometovati naizmjenično, jednom trakom. Sporije zbog radova tijekom dana prometuje se na magistralnim cestama Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici) i Semizovac-Olovo (Čevljanovići-Nišići), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica, te na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Na dionici regionalne ceste od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Probleme Hercegovcima stvara i bura koja puše danima. Podsjetimo, prevrnula je ona u ponedjeljak navečer kamion na Bišću Polju, a danas je nastavila 'pomjerati' znakove na mostarskim prometnicama.

Foto: Bljesak.info / Bura u Mostaru

Slično je i u Trebinju gdje je stup koji osvjetljava pješački prijelaz pao na krov automobila.

FOTO: Trebinje Live / Bura stvara probleme u Trebinju

Podsjetimo, crveno upozorenje zbog udara orkanske bure izdano je za područja Hrvatske. Snijeg stvara probleme i u Srbiji, a u Beogradu je došlo do prekida tramvajskog prometa. AMSS je apelirao na vozače da budu oprezni.

Crna Gora također je pod snježnim pokrivačem, tako su na Rožajama izmjerena čak 32 cm snijega, objavljeno je na stranici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Na Žabljaku je izmjereno 11 centimetara, u Beranama i Andrijevici po deset, Kolašinu devet, Pljevljima osam.

Kopirati
Drag cursor here to close