CO2

Beč: Od 2025. taksi samo na struju

AutoMoto / Flash | 12. 12. 2022. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradske vlasti austrijske prijestolnice namjeravaju od 2025. godine izdavati isključivo dozvole za taksi vozila koja ne ispuštaju ugljen-dioksid.

Kako bi postigli taj cilj, neće financirati nabavku električnih vozila, nego taksi uslugu, odnosno vožnju.

  / Foto: Ured Grada Beča u inostranstvu

Taksi poduzeća će imati pravo na financijsku podršku za maksimalno 15 e-vozila, 10.000 eura po vozilu i po pet eura po radnom satu. Za sve taksi kompanije grad je osigurao sedam milijuna eura subvencija.

Kako bi se olakšalo punjenje baterije neka vozila će imati priključak na donjem dijelu auta koji će se povezivati s pločom za punjenje na taksi stajalištu. S ovako automatiziranim punjenjem neće biti potrebe da se odlazi do stanice za e-punjače ili uopće napušta vozilo. U Beču će na ovaj način biti opremljeno osam taksi stajališta i 50 vozila.

''Beč je grad kratkih udaljenosti i taksiji su važan dodatak javnom prijevozu. S obzirom da se bavimo i temom zaštite klime u gradu, a motorizirani promet je jedan od najvećih izvora CO2, na ovaj način činimo važan korak k prelasku na ekološki prihvatljivu mobilnost. Ovom shemom financiranja prepoznajemo izazove u oblasti mobilnosti i nudimo ekonomsku podršku kompanijama'', istaknuo je Peter Hanke, član bečke gradske vlade iz resora za financije, gospodarstvo, rad, međunarodne odnose i javna poduzeća.

Prijevoznici će moći da se prijave za subvencije od 1. siječnja 2023. godine. Beč će se i dalje oslanjati na ekološku kombinaciju transporta uključujući javni prijevoz, bicikl i pješake.

Kopirati
Drag cursor here to close