Luksuzni automobili

Audi planira u SAD-u izgraditi tvornicu električnih automobila

Njemački proizvođač luksuznih automobila planira u SAD-u izgraditi tvornicu električnih automobila
AutoMoto / Flash | 24. 02. 2023. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da bi imali pravo na subvencije, proizvođači moraju minerale za baterije i dijelove nabavljati u Sjevernoj Americi, čime Washington pokušava istisnuti s tržišta kineske dobavljače.

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi planira u SAD-u izgraditi tvornicu električnih automobila kako bi iskoristio prednosti subvencija u sklopu Zakona o smanjenju inflacije (IRA), najavio je izvršni direktor Markus Duesmann, piše Hina.

''Još nemamo tvornicu u SAD-u. No, zahvaljujući Zakonu o smanjenju inflacije koji je usvojila američka vlada, gradnja tvornice električnih automobila u SAD-u postala je, naravno, vrlo atraktivna'', rekao je Duesmann u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Zakon je usvojen u kolovozu prošle godine i nudi 430 milijardi dolara subvencija i poreznih poticaja za ‘zelene’ proizvode iz domaće proizvodnje, uključujući poreznu olakšicu od 7.500 dolara za kupce električnih vozila proizvedenih u SAD-u.

Da bi imali pravo na subvencije, proizvođači moraju minerale za baterije i dijelove nabavljati u Sjevernoj Americi, čime Washington pokušava istisnuti s tržišta kineske dobavljače.

Proizvođači automobila baterije u posljednje vrijeme uglavnom nabavljaju od obližnjih dobavljača, ali veliki dio sirovina u tim baterijama još uvijek vjerojatno dolazi iz Kine ili prolazi kroz azijskog diva.

Audi će tvornicu najvjerojatnije graditi zajedno s krovnom tvrtkom Volkswagen (VW), koja u budućnosti planira proizvoditi više automobila za američko tržište u SAD-u, dodao je Duesmann.

Grupa Volkswagen još nije objavila strateške promjene povezane s američkim zakonom, ali je u ožujku prošle godine izvijestila da do 2030, planira u SAD uložiti najmanje 7,1 milijardu dolara i kupcima ponuditi 25 novih modela električnih vozila.

U 2022. pokrenula je proizvodnju električnog crossovera ID.4 u tvornici u Chattanoogi, u saveznoj državi Tennessee, istodobno proširujući pogone u Meksiku koji bi od sredine desetljeća također trebali proizvoditi električna vozila, motore i komponente.

Kopirati
Drag cursor here to close