Paranoja

Amerika u strahu – Kineski automobili prikupljat će podatke i slati ih u Peking?

Forbes piše kako će Bidenova administracija sada započeti s formalnim procesom javne rasprave o najboljim načinima regulacije tih vozila.
AutoMoto / Flash | 02. 03. 2024. u 22:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke savezne agencije započinju proces istrage potencijalnih rizika koje predstavljaju automobili kineskih brendova kao što su BYD i Geely prije nego oni preplave američko tržište, objavio je Forbes.

Rizik za sigurnost

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena prošlog je četvrtka objavila kako bi kineski automobili – koji su zbog visokih tarifa trenutno vrlo rijetki na američkim cestama – mogli predstavljati značajan rizik za sigurnost zemlje zbog potencijalnog prikupljanja osjetljivih podataka o Amerikancima i slanja tih podataka natrag u Peking.

''Najavljujem dosad neviđene korake kako bismo osigurali da automobili koji u SAD dolaze iz zemalja poput Kine ne potkopavaju našu nacionalnu sigurnost. Naredio sam ministrici trgovine da provede istragu u tehnološki povezana vozila iz određenih zemalja i poduzme korake ovisno o rizicima'', rekao je Biden.

Lael Brainard, direktorica Nacionalnog gospodarskog vijeća, za Forbes je rekla kako za uvođenje novih pravila ''postoji vrlo kratak rok''.

''Kina je izgradila nevjerojatne kapacitete u ovoj industriji'', rekla je Brainard.

Pravila

Forbes piše kako će Bidenova administracija sada započeti s formalnim procesom javne rasprave o najboljim načinima regulacije tih vozila.

Pravila bi se mogla odnositi i na automobile iz zemalja poput Kube, Irana, Sjeverne Koreje, Rusije i Venezuele. Ipak, nijedna od tih zemalja trenutno ne proizvodi automobile na razini na kojoj to čini Kina.

Prošle godine Kina je postala najveći svjetski proizvođač automobila, prestigavši Japan. Jedan od najvećih kineskih proizvođača, BYD, nedavno je prestigao Teslu i postao najveći proizvođač električnih vozila na svijetu. BYD je u četvrtom kvartalu 2023. godine prodao 530.000 automobila, dok je Tesla prodao 485.000.

Ozbiljna zabrinutost

U razgovoru s novinarima dužnosnici Bidenove administracije, uključujući ministricu trgovine Ginu Raimondo, rekli su kako savezne vlasti ne reagiraju ni na kakvu konkretnu novu prijetnju, već kako ''postoji ozbiljna zabrinutost'' da bi vanjski neprijatelji mogli biti u mogućnosti prikupljati privatne informacije o Amerikancima.

''Što više radimo na tim rizicima za nacionalnu sigurnost povezanim s električnim i autonomnim vozilima, to smo zabrinutiji'', rekla je ministrica Raimondo.

Dužnosnici nisu pružili dodatne detalje, ali jedan visoki dužnosnik rekao je da, iako ne postoji trenutačna prijetnja, strahovi oko kineskih vozila ''problem su s kojim ćemo se morati suočiti u sljedećih nekoliko godina'', prenio je Forbes.

 

Kopirati
Drag cursor here to close