Kontrola pandemije

U 25 milijunskom Shanghaiju u travnju je prodano – 0 automobila!

Bila je to najgora prodaja u travnju u desetljeću, objavilo je prošlog tjedna Kinesko udruženje proizvođača automobila.
AutoMoto / Flash | 22. 05. 2022. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveće metropolitansko područje u Kini, dom za 25 milijuna stanovnika, već je sedam tjedana pod strogim mjerama izolacije dok je Kina nastavila sa svojim strogim mjerama kontrole pandemije, što se snažno odrazilo na gospodarstvo.

Vlasti su naredile ljudima da ostanu kod kuće i zatvorile mnoge tvrtke, dok pokušavaju suzbiti najgoru epidemiju Covida ikad u gradu. No, iako su tamošnje vlasti u ponedjeljak najavile da će dopustiti “nisku razinu aktivnosti” u nekim područjima, brojni stanovnici rekli su za CNN da im nije bilo dopušteno izlaziti izvan svojih stambenih kompleksa.

Restrikcije zbog Covida imale su ozbiljan utjecaj na lokalno tržište automobila – gotovo svi trgovci su zatvoreni, a prodaja uopće nije zabilježena, navodi se u priopćenju Šangajskog udruženja trgovaca automobila objavljenom u ponedjeljak. Sveukupno, u usporedbi s ožujkom, kineska prodaja automobila je u travnju pala za čak 46%, prenois Automobili.hr.

Bila je to najgora prodaja u travnju u desetljeću, objavilo je prošlog tjedna Kinesko udruženje proizvođača automobila. Kina je uvela stroga ograničenja jer se bori s najvećom epidemijom Covida u više od dvije godine. Prema izračunima CNN-a, više od 30 gradova u Kini je pod potpunim ili djelomičnim zatvaranjem, što pogađa do 187 milijuna ljudi diljem zemlje.

Shanghai je iznimno važan za kinesku automobilsku industriju. Grad je na prvom mjestu u ukupnoj prodaji automobila — u Šangaju je prošle godine prodano oko 736.700 novih vozila, najviše među svim kineskim gradovima, prema statistikama glavnog regulatora osiguranja u zemlji. To je također veliko proizvodno središte, dom proizvođača automobila kao što su Tesla i Volkswagen, kao i glavnih dobavljača dijelova kao što su Bosch i ZF Group.

Karantene u Shanghaiju i drugim kineskim gradovima izazvale su velike poremećaje u lancu opskrbe i pogodile potrošnju u drugom najvećem gospodarstvu svijeta. Tako unatoč lokalnoj proizvodnji, snažan pad prodaje bilježe veliki proizvođači, od kojih neki nude i potpunu online uslugu. Lockdown na kineski način je očito jači. Teslina prodaja u Kini u travnju je pala za 98 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je proizvodnja u tvornici u Shanghaiju također pala – za 81%.

To je snažan zaokret za američkog proizvođača automobila nakon snažnog početka godine u Kini. Toyota je prošlog tjedna priopćila da je obustavila rad 14 proizvodnih linija u osam tvornica u Japanu, zbog nestašice dijelova koja je rezultat zatvaranja u Shanghaiju. Nissan Motor također je prijavio pad prodaje u Kini od 46% u odnosu na godinu ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close