Propao posljednji pokušaj

Odbačene žalbe Mercedesa

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) odbacila je Mercedesove žalbe zbog navodnih kršenja sportskih propisa, pa više nema prepreka za veliko slavlje u redovima Red Bulla.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 12. 12. 2021. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) odbacila je Mercedesove žalbe zbog navodnih kršenja sportskih propisa u trenutku kada je sigurnosni automobil bio na stazi u završnici posljednje utrke svjetskog prvenstva koju je dobio Max Verstappen osvojivši titulu prvaka.

Mercedes je nakon utrke uložio dvije žalbe. Prvu zbog navodnog kršenja članka 48.8 Sportskog pravilnika koji kaže: "Vozač ne smije prestići drugog vozača na stazi, uključujući sigurnosni automobil, prije nego prijeđe startnu liniju nakon što se sigurnosni automobil vrati u bokseve."

Mercedes se naime, žalio da je Verstappen pretekao Hamiltona dok je safety car bio na stazi.Druga se žalba odnosila na odluku vodstva utrke da dopusti vozačima koji su u zadnjem krugu zaostajali za tada vodećim Hamiltonom da prestignu Britanca prolaskom sigurnosnog automobila, čime se omogućilo Verstappenu da dođe direktno iza Britanca.

"Mercedes tvrdi da je bolid 33 (Verstappen) prestigao bolid 44 (Hamilton) tijekom sigurnosnoga automobila u 18:32, što bi bio prekršaj članka 48.8 sportskoga pravilnika Fomule 1 za 2021. Red Bull kaže da bolid broj 44 nije prestignut od bolida broj 33 i da su oba bolida davala i puštala gas te da je bilo 'milijun presedana' pod sigurnosnim automobilom gdje su bolidi prošli ispred i onda se vratili iza bolida koji je bio ispred njih. U jednom trenutku, na jako kratak vremenski period, bolid broj 33 pomaknuo se blago ispred bolida 44, u trenutku kad su oba bolida ubrzavala i kočila. Također, bolid broj 33 nije bio ispred kad je završio period sigurnosnoga automobila", zaključak je FIA-e.

FIA je tako odbacila Mercedesove prosvjede pa više nema prepreka za slavlje u redovima Red Bulla.

Kopirati
Drag cursor here to close