Još jedna promjena

Ford se vraća u Formulu 1 u suradnji s Red Bullom

Još jedna promjena najavljena je za prijelomnu, 2026. godinu, kada će se pravila u Formuli 1 značajno promijeniti. Novi proizvođač pogonskih jedinica za momčadi Red Bull i Alpha Tauri bit će Ford.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 08. 02. 2023. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Formulu 1 Volkswagen grupa ući će putem Audija, kroz partnerstvo sa Sauberom, a sličnu ambiciju ima i Porsche, čiji preliminarni dogovori o proizvodnji pogonskih jedinica za Red Bull su prošle godine propali.

I dok za sada ne znamo hoće li Porsche pronaći novog partnera kako bi se vratio u najprestižniji autosport na svijetu, Red Bull je pronašao novog partnera – Forda.

Američki proizvođač udružit će snage s aktualnim prvacima i osnovati kompaniju Red Bull Ford Powertrains, koja će proizvoditi pogonske jedinice za njihove dvije momčadi, Red Bull Racing i Scuderia Alpha Tauri, javlja AutoNet.

Promjena će se, kao i u slučaju Audija, dogoditi u sezoni 2026., budući da će do tada biti korištene aktualne pogonske jedinice s tek minimalnim izmjenama.

Od 2026. na dalje motori će biti značajno izmijenjeni, pojednostavljeni i više ekološki orijentirani, što je i nagnalo nekoliko novih proizvođača i timova da se odluče priključiti natjecanju.

Ford se tako, nakon više od 20 godina, namjerava vratiti na trkaće staze Formule 1, a do tada bi se konkurencija mogla dodatno zaoštriti. Svoj ulazak u ovo natjecanje zatražila je nova momčad, Andretti Cadillac, a ukupno bi ih, umjesto sadašnjih 10, na startnom gridu 2026. moglo biti 12 s 24 bolida.

Ugovor o proizvodnji 1,6-litrenih turbomotora s pogonom na održivo gorivo Ford i Red Bull potpisali su s trajanjem najmanje do 2030. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close