Godišnje

Apple nudi 2 milijarde dolara za globalna prava prijenosa Formule 1

Najpopularniji automobilistički sport na svijetu oduvijek je donosio iznimno atraktivan televizijski sadržaj, a prava prijenosa s godinama su momčadima donosila ogroman novac. Apple bi to mogao udvostručiti.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 02. 10. 2023. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U novom broju časopisa Business F1, koji se bavi poslovnom stranom najatraktivnijeg autosporta na svijetu, osvanula je informacija o tome da je najbogatija kompanija na svijetu zainteresirana za televizijska prava na prijenose utrka.

Naravno, govorimo o Appleu, koji je nedavno iskusio koliko im novca mogu donijeti prava na sportske prijenose – aktivno su sudjelovali u dovođenju Lea Messija u klub Inter Miami, pa mu obećali i udio u prodanim pretplatama na Apple TV+ i njihov MLS Season Pass, javlja Bug.

Samo Messi će od toga dobiti 50-60 milijuna dolara godišnje, a Apple je još u srpnju ove godine objavio da su prodali preko milijun takvih pretplata utrživši nekoliko desetaka milijuna dolara mjesečno.

U prava za prijenos utakmica lige Major League Soccer uložit će 2,5 milijarde dolara , što će im osigurati prava narednih 10 godina. Tim su ugovorom okončali gotovo tri desetljeća "vladavine" sportskog kanala ESPN kad je riječ o prijenosu nogometa iz MLS-a.

Sada se sličan plan pokušava ostvariti i u Formuli 1. Apple navodno vlasnicima Formule 1 nudi "ponudu koja se ne odbija": 2 milijarde američkih dolara na godinu za ekskluzivna globalna prava televizijskih prijenosa utrka na usluzi Apple TV+.

Ta se prava trenutačno prodaju u paketima po državama i regijama, a ukupni prihodi Formula 1 Grupe od njih upola su manji od onoga što im Apple nudi.

Appleova ponuda navodno uključuje ugovornu obvezu od sedam godina, tijekom kojih bi ekskluzivna prava postupno bila pripisana njima.

S oko 25% globalnog tržišta u početku, do kraja ugovora Apple TV+ postao bi jedina platforma na kojoj je, bilo gdje u svijetu, moguće gledati prijenose i ostale sadržaje vezane uz Formulu 1.

Osim Formule 1, Apple je već bacio oko i na prijenose engleske Premier lige, najskuplje nacionalne lige na svijetu, kad je riječ o TV pravima.

Trenutačno ta liga od prava prijenosa zarađuje preko 10 milijardi funti globalno (oko pola u Velikoj Britaniji i pola van nje), a važeći ugovori istječu krajem sezone 2024/25. Apple do tada ima dovoljno vremena za pripremiti još jednu "ponudu koja se ne odbija".

Kopirati
Drag cursor here to close