Napad na policajce

Sumnja se na terorizam - detalji napada u Bruxellesu

Belgijsko savezno tužiteljstvo priopćilo je da su dva policajca bila meta napada u blizini kolodvora Bruxelles North
Vijesti / Terorizam | 11. 11. 2022. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak navečer je u Bruxellesu ubijen policajac, a drugi je teško ozlijeđen i nalazi se na odjelu intenzivne njege. Napadač je ubijen, a policija sumnja na terorizam.

Belgijsko savezno tužiteljstvo priopćilo je da su dva policajca bila meta napada u blizini kolodvora Bruxelles North. Ubijeni policajac imao je između 25 i 30 godina, a napadač ga je ubo u vrat. Drugi policajac nalazi se u bolnici na odjelu intenzivne njege, javljaju lokalni mediji.

Napadnuti policajci uspjeli su pozvati kolege u pomoć koji su ubili napadača. Upucali su ga u noge i trbuh, javlja HLN.be.

Pravosudni dužnosnik rekao je za Associated Press da postoji "sumnja na teroristički napad" te je otvorena istraga, prenosi Sky News.

Motiv napadača nije poznat, ali antiteroristički dužnosnici kažu da su preuzeli istragu.

"Preuzeli smo odgovornost za slučaj jer postoji sumnja na teroristički motiv, što će istražitelji potvrditi ili opovrgnuti", rekao je portparol policije Eric Van Duyse.

Prema pisanju raznih medija, muškarac je uzvikivao "Allahu Akbar", ali tu informacija tužiteljstvo za sada nije službeno potvrdilo. Tamošnji mediji navode kako je počinitelj ranije danas u policijskoj postaji u Evereu rekao da će ubiti policajce. Nakon toga je ispitan, ali je pušten na slobodu.

Dvojica policajaca su u tom području patrolirali prije nego što su napadnuti. Na mjesto događaja je odmah došla još jedna patrola, koja je "neutralizirala" napadača. Pogođen je u noge i stomak prije nego što je odveden u bolnicu.

Zbog očevida bilo je zatvoreno nekoliko ulica, a lokalni mediji navode kako je napadač ranije u četvrtak došao u policijsku postaju u Everu i najavio napad. Policija ga je tada ispitala i pustila.

Napad su komentirali gradonačelnik Bruxellesa i ministrica unutarnjih poslova.

"Strašna drama večeras u Bruxellesu. Mi smo solidarni s policijskim snagama. Policija nas štiti, ali i ona mora biti zaštićena. Moje misli su s obiteljima i njihovim kolegama", objavio je gradonačelnik Bruxellesa Philippe Close.


"Strašne vijesti. Moje misli su prije svega uz obitelj stradalog i pripadnike policije. Pomno pratim situaciju i u bliskom sam kontaktu s gradonačelnikom, načelnikom policije i sigurnosnim službama. Ovo nasilje nad našim narodom je neprihvatljivo", napisala je ministrica Annelies Verlinden na Twitteru.

Kopirati
Drag cursor here to close