Vještačenje

Suđenje: Je li na snimkama ISIL-ov ratnik iz BiH?

Vještak Dino Osmankadić rekao je da je od Tužiteljstva dobio video na kojem se nalazi više osoba, sa zadatkom da utvrdi je li među njima Kasupović.
Vijesti / Terorizam | 12. 08. 2020. u 15:27 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, vještak Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izjavio je da na određenim fotografijama nije mogao biometrijskim metodama identificirati optuženog Senada Kasupovića, ali da postoji nekoliko slika koje asociraju na optuženog.

Vještak Dino Osmankadić rekao je da je od Tužiteljstva dobio video na kojem se nalazi više osoba, sa zadatkom da utvrdi je li među njima Kasupović.

Rekao je kako je u ožujku sačinio nesporne fotografije optuženog kako bi ih suporedio s fotografijama koje je izvukao iz dostavljenog materijala. Osmankadić je objasnio da je za analizu odabrao fotografije koje bi mogle odgovarati Kasupoviću.

Međutim, zaključio je da ne može sa sigurnošću obaviti identifikaciju biometrijskom analizom, koja podrazumijeva mjerenje razdaljina točaka na licu. Pojasnio je da fotografije iz materijala koje mu je dostavilo Tužiteljstvo nemaju dovoljnu kvalitetu za analizu.

Osmankadić je napomenuo da su kod ovakvih analiza bitni položaj u kojem je nečije lice fotografirano, kao i promjene u tjelesnoj masi ili uzrastu. Izdvojio je četiri fotografije na kojima je uočio zajedničke opće karakteristike, odnosno da osobe na tim fotografijama asociraju na optuženog.

Vještak je naveo da on nije radio analizu u vezi s autentičnosti snimaka.

Kasupović je optužen da je 2013. otišao iz BiH i u Siriji se borio na strani ISIL-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom. Navodi se da je pod imenom Muatesim sudjelovao u terorističkim aktivnostima, boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El Aksa”.

Za danas je bilo planirano saslušanje zaštićenog svjedoka S-3, ali je ono odgođeno na zahtjev Tužiteljstva.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić rekao je da je svjedok pristupio u Sud, ali da ga je prije početka ročišta molio da ne svjedoči danas, jer osjeća psihičke probleme. Tužitelj je kazao da mu je svjedok rekao da ne spava i da osjeća nemir od kada je dobio poziv da svjedoči, kao i da šest mjeseci ne zna ništa za članove obitelji koji se nalaze u “turskim logorima”.

Hasanspahić je kazao da će svjedok potražiti stručnu pomoć, a da će, kada prikupi sve informacije, dati prijedlog u vezi s njegovim saslušanjem.

Vijeće je uvažilo prijedlog tužioca. Optuženi Kasupović je prokomentirao da se svi mogu čuti sa svojima u Siriji, gdje su i njegova žena i djeca, te da se “svaki dan priča preko interneta”.

Na kraju ročišta Kasupović se požalio Vijeću na uvjete boravka u pritvoru a koji se, kako je naveo, tiču kontakata s pritvorenicima, povratnicima iz Sirije.

“Mi smo u ćeliji, napolju smo sami… sam šetam. Kad je bio Bajram, nismo mogli zajedno da pojedemo ručak”, rekao je optuženi.

Dodao je kako mu u pritvoru kažu da je Sud odredio takva pravila, dok mu je Sud rekao da se obrati nadležnima u pritvoru. Na kraju je, kako je dodao, čuo da pravila određuje Tužiteljstvo.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika kazao mu je da Sud ne određuje režim boravka u pritvoru niti da mu je određen boravak u samici. Preporučio mu je da se dopisima obraća nadležnim.

Tužitelj Hasanspahić je rekao da “nema nikakve veze s određivanjem pritvorskih uvjeta”.

Kopirati
Drag cursor here to close