Zloupotreba

Čudan zaključak: Najveći teroristi su novinari, nevladine organizacije...?

''Borba protiv pranja novca je važan stup europskih integracija Srbije'', kazat će Ana Pisonero, dodajući da Europska komisija pažljivo prati razvoj situacije.
Vijesti / Flash | 30. 07. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najteži kriminalci i najžešći teroristi u Srbiji su, vjerovali ili ne, novinari, nevladine organizacije i oni koji se bave zaštitom ljudskih prava. Ovo je zaključak svih onih koji su se našli na spisku Uprave za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma, a, sva je prilika, i institucija Europske unije koje listom od utorka pitaju ovdašnju vlast kako je moguće da se na spisku provere finansiranja sumnjivih organizacija najprije nađu novinari i spomenute organizacije.

Sumnjive osobe

Europska komisija traži od Uprave detaljno objašnjenje o, kako će kazati glasnogovornica EK-a, ''kriterija po kojima je taj spisak napravljen”, piše Oslobođenje.

''Borba protiv pranja novca je važan stup europskih integracija Srbije'', kazat će Ana Pisonero, dodajući da Europska komisija pažljivo prati razvoj situacije.

''Organizacije civilnog društva i borci za ljudska prava imaju ključnu ulogu u podizanju svijesti o građanskim i političkim pravima i mora im se omogućiti da slobodno rade'', reći će Pisonero, a istog je stava i sva misleća javnost u zemlji povezujući najnoviji udar vlasti na kritičare sa činjenicom da se sve više liječnika, prosjvetara i umjetnika buni protiv aktualnog rukovodstva i odluka vezanih za koronavirus.

Odgovorile su i “sumnjive osobe” te u zajedničkom priopćenju zatražili isto što i europske institucije - objašnjenje zašto su se našli na spisku.

''Član zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprječavanje pranja novca nalaže da se ovakva provjera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umješane u financiranje terorizma. Pošto su na spisku brojne organizacije i pojedinci koji se bave istraživačkim novinarstvom, zaštitom ljudskih prava, transparentnošću, filmskom produkcijom, razvojem demokracije, vladavine prava i dobročinstva nameće se zaključak da je u pitanju politička zloupotreba institucija i opasan pokušaj daljeg urušavanja vladavine prava u Srbiji'', ukazuje se u priopćenju koje je potpisalo 128 organizacija civilnog društva, medijskih udruženja, medija, građanskih aktivista i novinara...

Transparentnost

S druge strane, Uprava poručuje da je u pitanju sasvim redovan postupak te da nevladine organizacije nisu “svete krave”.

Delegacija Europske unije u Srbiji obavještena je o zahtjevu Uprave za sprječavanje pranja novca za dobivanje informacija o financijskom toku i drugim detaljima za više medija i NVO, razmatra dodatne informacije i činjenice kako bi u potpunosti razumela događaje, ali poručuje da “neopravdane istrage ne bi trebalo da se provode”.

''Obavješteni smo o zahtjevu Uprave za sprječavanje pranja novca za dobivanje informacija o financijskom toku i drugim detaljima za više medija i NVO, između ostalih'', rečeno je za FoNet u Delegaciji EU.

''Razmatramo dodatne informacije i činjenice kako bismo u potpunosti razumijeli događaje, uključujući vremenske odrednice i procedure, objašnjavaju u Delegaciji EU, ali ističu da “NVO i mediji imaju ključnu ulogu u srpskom društvu i oni treba da rade slobodno, bez neprimjerenog pritiska''.

''Iako se zalažemo za punu transparentnost, neopravdane istrage ne bi trebalo da se provode', poručuju iz Delegacije EU.

Kopirati
Drag cursor here to close