Jahja Vuković

Sud: Riječ je o mladom Bosancu i nije terorist

Vijesti / Terorizam | 05. 10. 2021. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretresno vijeće Suda BiH donijelo je oslobađajuću presudu Jahji Vukoviću koji se teretio za djelo terorizma.

Pretresno vijeće je smatralo da je riječ ''o vrlo mladom Bosancu i da nije riječ o teroristi''. Tužiteljstvo BiH ima pravo žalbe.

Naime, Vuković je šest godina boravio u Siriji, gdje je ratovao na strani Islamske države. On je tijekom 2014. godine otputovao u Siriju u namjeri da se bori u redovima terorističkih organizacija na teritoriji Sirije i Iraka, a bio je pripadnik paravojne formacije Al Nusra Front.

Svjedokinja V.K. u svojoj izjavi je razotkrila Vukovićevo djelovanje, jer je i ona u Siriji boravila od 2016. do 2018. godine.

Kako je ispričala tužiteljima živjela je u sirijskom gradu Jisr al-Shughour i tamo je upoznala nekoliko državljana BiH, među kojima je bio i Jahija Vuković zvani Abdulaziz.

I Vuković je tijekom ispitivanja istražiteljima potvrdio da je bio u tom gradu. Tijekom istrage inspektori su pronašli snimku pod naslovom „Muhadžiri Balkana predstavljaju video“, a na kojem se nalazi Jahja na pordučju Sirije.

Vuković je prošao obuku za snajperiste.

''S ostalim pripadnicima ISIL-a izveo je niz napada koje su građani BiH mogli gledati putem medija. Njegovo puštanje bi izazvalo stvarnu prijetnju od narušavanja javnog reda i mira s obzirom da je javnost upoznata sa strašnim terorističkim aktima koje činio ISIL kao i brutalnim ubistvima te da su ista snimana da bi se odaslala poruka u svijet'', naveli su ranije iz Tužiteljstva BiH.

Vuković je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura takozvane Islamske države, nakon čega se skrivao u Turskoj, gdje je lociran, uhapšen i u oktobru prošle godine izručen pravosuđu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close