Sena Hamzabegović

Potvrđena optužnica protiv Sene zbog financiranja terorizma

Nakon potvrđivanja optužnice, na ročištu u Sudu BiH u ponedjeljak, 13. rujna, Tužiteljstvo je zatražilo produženje pritvora za Hamzabegović, kojoj je ova mjera izrečena u svibnju 2021.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 09. 2021. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je u ponedjeljak, 13. rujna, optužnicu protiv Sene Hamzabegović zbog financiranja terorističkih aktivnosti.

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu 7. rujna. Optužena se sumnjiči da je više puta slala novac u ukupnom iznosu od oko 230.000 KM (oko 115.000 eura) za financiranje terorističkih aktivnosti i djelovanje državljana BiH u okviru struktura koje su proglašene terorističkim organizacijama i formacijama, na stranim ratištima Sirije i Iraka, prenosi Al Jazeera.

Nakon potvrđivanja optužnice, na ročištu u Sudu BiH u ponedjeljak, 13. rujna, Tužiteljstvo je zatražilo produženje pritvora za Hamzabegović, kojoj je ova mjera izrečena u svibnju 2021.

Tužitelj Dubravko Čampara kazao je da Tužiteljstvo traži produženje pritvora zbog opasnosti da bi optužena mogla biti nedostupna organima BiH u slučaju da bude puštena na slobodu, kao i zbog činjenice da je živjela i radila u Švicarskoj.

Čampara smatra da bi odlaskom u Švicarsku značajno produžen sudski proces jer bi se čekalo na izručenje optužene.

S druge strane, naglasio je i činjenicu da je optužena ranije osuđena zbog ilegalnih prelazaka granice, kao i da je krivično djelo za koje se sumnjiči ponovila više puta, ali i da je muž kojem je slala novac u Siriji i dalje tamo.

"Sama optužena je više puta odlazila u Siriju ranijih godina", kazao je Čampara.

Obrana je predložila mjere zabrane umjesto pritvora.

Zahtjev su branili činjenicom da optužena ne može otići u Švicarsku te da je dobila otkaz u ovoj zemlji.

Osim toga, obrana tvrdi da Sena Hamzabegović nije svojevoljno činila kazneno djelo, već da je bila primorana na to zbog muža koji ju se zlostavljao.

Navedeno je i da je spremna surađivati s Tužiteljstvom i govoriti o detaljima izvršenja krivičnog djela, ali i osobama koje su bile umiješane.

Prema navodima Tužiteljstva, Hamzabegović se tereti da je u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani takozvane Islamske države Iraka i Levanta, u okviru formacija Džabat al Nusra, Al Nusra Front i drugim formacijama.

Suprug optužene Hamzabegović je Muradif Hamzabegović iz BiH, koji je 2013. osuđen na Sudu BiH zbog krijumčarenja ljudi. Osuđen je u odsutnosti, jer je otišao u Siriju.

Sud BiH ga je osudio na šest godina zatvora i 20.000 KM novčane kazne.

Prema informacijama sigurnosnih agencija, Hamzabegović je i dalje u Siriji, dijelu zemlje koji kontroliraju džihadističke grupe i pobunjenici, gdje živi kao civil i bavi se trgovinom.

Odluku u produženju pritvora za Senu Hamzabegović donijet će Sud BiH u zakonskom roku od 24 sata od ročišta.

Kopirati
Drag cursor here to close