Daria Trepova

Najduža kazna za žene u povijesti Rusije: 27 godina robije zbog ubojstva poznatog vojnog blogera

Daria Trepova osuđena je na rekordnih 27 godina zatvora, predstavljajući najdužu kaznu za ženu u ruskoj povijesti. Optužena je za teroristički napad, u Sankt Peterburgu prošle godine kada je poginuo Vladlen Tatarski.
Vijesti / Terorizam | 25. 01. 2024. u 13:37 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski sud izrekao je Dariji Trepovoj kaznu od 27 godina zatvora, što predstavlja najdužu kaznu za ženu u povijesti zemlje.

Proglašena je krivom po člancima: "izvršenje terorističkog napada", "trgovina eksplozivnim napravama" i "falsificiranje dokumenata".

Darija Trepova uhićena je u travnju prošle godine nakon eksplozije u Sankt Peterburgu tijekom koje je poginuo ratni "dopisnik" Vladlen Tatarski. Ona mu je predala figuricu s eksplozivnim uređajem, a ozlijeđeno je i 52 ljudi.

Teorije o napadu

Dana 2. travnja 2023., Tatarski je poginuo u eksploziji dok je kao gostujući govornik prisustvovao događaju organiziranom u jednom kafiću u Sankt Peterburgu. Njegova smrt je snimljena na videu.

Još 24 osobe su ozlijeđene, od kojih šest kritično, prema informacija koje su tada obavile ruske vlasti.

Kafić je navodno bio u vlasništvu Jevgenija Prigožina, ruskog biznismena s bliskim vezama s Kremljom i šefa paravojne Wagner grupe.

Stanovnicu Sankt Peterburga, Darju Trepovu, Istražni odbor Rusije smatrao je osumnjičenom. Prema istražiteljima, ona je u kafić donijela kutiju s bistom Tatarskog u kojoj je bila skrivena eksplozivna naprava. Dana 3. travnja je uhićena.

Nakon incidenta, Margarita Simonyan, Tina Kandelaki i Anton Krasovski okrivili su Ukrajinu za napad i pozvali na odmazdu.

Prigozhin je sugerirao da ukrajinski državni akteri nisu odgovorni, a Ukrajinac Mykhailo Podolyak pripisao je bombaški napad Rusiji.

Institut za proučavanje rata procijenio je da bombaški napad može djelovati kao upozorenje drugim ruskim komentatorima da ublaže svoje kritike o vođenju rata ili da zastraše Wagnerove ''glasnogovornike'' koji bi mogli predstavljati prijetnju Putinu. Navodno je prema nekim teorijama ovo ubojstvo poslužilo Kremlju da bolje kontrolira informacijski prostor.

Najstroža kazna za žene u povijesti Rusije

Kazna od 27 godina predstavlja najstrožu kaznu za ženu u povijesti Rusije. 2023. godine, Rostovski oblastni sud osudio je Inessu i Viktoriju Tarverdijev, članice "Amazonke bande" koje su proglašene krivima za brojna ubojstva i pljačke, na 25 godina zatvora, izvještava Baza.

Stručnjaci smatraju da su usporedive kazne od 25–28 godina dodijeljene ubojicama koje su počinile ubojstva s posebnom okrutnošću. Nakon velikog napada na Nalčik 2005. godine, u kojem je poginulo 35 policijskih službenika i 14 civila, maksimalna kazna za teroriste bila je 25 godina.

Tko je bio Vladlen Tatarsky?

Maksim Jurijevič Fomin, poznatiji kao Vladlen Tatarsky, bio je ruski vojni bloger rođen u Ukrajini, osuđeni pljačkaš banaka i sudionik rusko-ukrajinskog rata.

Bio je aktivan kao propagandista Rusije i separatističkih snaga u Ukrajini sve dok nije ubijen u bombaškom napadu u Sankt Peterburgu u travnju 2023.

Kopirati
Drag cursor here to close