600 km iza neprijateljskih linija

Heroj Ukrajine Oleg Babiy: Deklasificirana misija uništavanja ruskih bombardera s tragičnim ishodom

Predsjednik Zelenskyy je 7. rujna uručio Orden Zlatne zvijezde supruzi potpukovnika Oleha Babiija, koji je posthumno dobio titulu Heroja Ukrajine.
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2024. u 17:55 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojna obavještajna služba Ukrajine (GUR) uklonila je oznaku tajnosti sa detalja jedinstvene misije provedene 2023. godine. Operacija je imala za cilj uništavanje ruskih bombardera Tu-22M3 na aerodromu Seltsy u Novgorodskoj oblasti.

Rusija je koristila Tu-22M3 s krstarećim projektilima Kh-22 (AS-4 Kitchen) iz doba Hladnog rata za izvođenje zračnih napada na ukrajinsku infrastrukturu. Operaciju je vodio pukovnik Oleg Babiy, ukrajinski obavještajni časnik, koji je s provedbom misije krenuo na mukotrpnom maršu pješice od preko 600 kilometara kroz neprijateljski teritorij.

Cilj misije bio je zaustaviti rusko zračno bombardiranje ukrajinskih gradova. Babijeva jedinica uspješno je pogodila Tu-22M3 i nanijela štetu na još dva bombardera. No, operacija nije prošla bez gubitaka po Ukrajince.

Dok se Babijeva izvidnička skupina vraćala na teritorij pod kontrolom Ukrajine, upala je u zasjedu ruskih snaga. Dana 30. kolovoza 2023., dok je pokrivao povlačenje svojih suboraca, potpukovnik je smrtno ranjen. Navodno je u ovom sukobu smrtno stradalo i 15 pripadnika FSB-a, ruske policijske agencije.

Predsjednik Zelenskyy je 7. rujna uručio Orden Zlatne zvijezde supruzi potpukovnika Oleha Babiija, koji je posthumno dobio titulu Heroja Ukrajine.

Izvor fotografije: Twitter / Predsjednik Ukrajine uručio je orden Zlatne zvijezde supruzi Oleh Babiya

Oleh Babiy imao je devet uspješnih izviđačkih misija iza neprijateljskih linija, dvanaest posebnih misija u kojima je organizirao i pružao potporu pokretu otpora na privremeno okupiranim područjima iza neprijateljskih linija.

Identificirao je do 70 važnih strateških neprijateljskih ciljeva kao što su zapovjedna mjesta, vojna oprema, inženjerska i fortifikacijska oprema itd.

''Od ožujka 2022. organizirao je i provodio posebne događaje na privremeno okupiranim područjima Ukrajine i na neprijateljskom teritoriju. Uspješna provedba zadataka od strane njegove skupine pomogla je dezorganizaciji logistike okupatora, uništavanju važnih objekata i elemenata kritične infrastrukture'',  navodi se u priopćenju GRU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close