Mali

Francuzi ubili višeg vođu Al-Qaide

Vijesti / Terorizam | 07. 03. 2022. u 15:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska vojska priopćila je u ponedjeljak da su njene snage koje se bore protiv islamista u Maliju ubile Yahiu Djouadija, "višeg vođu" Al-Qaide u islamskom Magrebu (AQIM) odgovornog za financije i logistiku.

  / Abu Ammar al-Jazairi | historica.fandom.com

Djouadi, Alžirac poznat i kao Abu Ammar al-Jazairi, ubijen je tokom noći sa 25. na 26. veljače oko 160 kilometara sjeverno od Timbuktua u središnjem Maliju, navodi se u saopćenju vojske.

Njegova smrt "još jednom slabi administraciju Al-Qaide" u Maliju, dodaje se, nazivajući ga "glavnom vezom Al-Qaide u sjevernom Maliju, a posebno u području Timbuktua" s grupom GSIM koja je povezana s Al-Qaidom.

Bivši čelnik operacija Al-Qaide u Libiji, Djouadi je pobjegao u Mali 2019. i nastanio se u regiji Timbuktu, pomažući u organizaciji grupe i koordinirajući opskrbu, financiranje i logistiku, priopćila je vojska.

Dodaje se da su ga ubile kopnene snage uz podršku borbenih helikoptera Tiger i dvije bespilotne letjelice.

Francuska se sprema da prerasporedi oko 2.400 vojnika dalje od Malija u druge zemlje u regiji Sahela koje se suočavaju sa prekograničnim pobunama islamista, nakon sukoba s vojnom huntom u Bamaku.

Kopirati
Drag cursor here to close