Amerika

Sankcije Hamasu, Al Qaidi, Islamskoj državi, Revolucionarnoj gardi

Sankcije su primijenjene na osnovu  iz izvršne naredbe koju je nedavno ažurirao predsjednik Donald Trump.
Vijesti / Svijet | 11. 09. 2019. u 11:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države u utorak su uoči 18. godišnjice napada 11. rujna najavile sankcije "širokom rasponu terorista i njihovih pristalica", uključujući palestinsku grupu Hamas i iransku Revolucionarnu gardu (IRGC).

Sankcije se odnose na 15 lidera, pojedinca i entiteta povezanih s grupama kao što su Hamas, Al Qaida, Islamska država i iranska Revolucionarna garda, navodi se u izjavi američkog Ministarstva financija, prenosi Reuters.

Sankcije su primijenjene na osnovu  iz izvršne naredbe koju je nedavno ažurirao predsjednik Donald Trump.

"Od užasnih napada 11. rujna, američka vlada preusmjerila je svoje protuterorističke napore da se konstantno prilagođava novim prijetnjama", naveo je u izjavi ministar financija Steven Mnuchin.

"Inovirani izvršni nalog za borbu protiv terorizma predsjednika Trumpa poboljšava ovlasti koje koristimo za usmjeravanje financija terorističkih grupa i njihove vođe", rekao je Mnuchin.

Sankcionirani čelnici su Zaher Jabarin sa sjedištem u Turskoj, šef Hamasovog finansijskog ureda i Muhammad Sa'id Izadi, šef palestinskog ureda IRGC-Quds u Libanu.

Na popisu je i brazilski član Al Qaede, državljanin Maldiva koji se regrutira za ogranak Islamske države koji djeluje u Afganistanu i operativac podružnice Islamske države na Filipinima, kaže se u saopćenju.

Sankcionirano je i nekoliko mjenjačnica i prodavaonica nakitom na jugu Turske.

Sankcije znače blokadu imovine koju osobe i organizacije s popisa imaju u SAD-u, a američkim državljanima se zabranjuje da imaju poslovne odnose s njima.

Kopirati
Drag cursor here to close