Informacije

Dačić: Upozoravali smo Austriju na centar vehabizma

Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da se radi o Kujtimu Fejzulaiu, koji slovi kao sljedbenik radikalne islamističke organizacije Islamska država.
Vijesti / Terorizam | 03. 11. 2020. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je, povodom najnovijih terorističkih napada u Austriji, ali i širom svijeta, izjavio da je očigledno da dolazi do ponovnog bujanja međunarodnog terorizma i naglasio da je Srbija još ranije upozoravala austrijske vlasti da se u toj zemlji nalazi centar vehabizma.

"Mi smo upozoravali austrijske vlasti, još kada sam bio ministar unutarnjih poslova Srbije, da je centar vehabizma i islamskih raznih organizacija u Salzburgu i u Austriji. Možda nam nisu dovoljno vjerovali u to vrijeme. Nažalost, potvrdilo se da se sve na što smo mi upozoravali i SAD i Europu, a vezano je za islamski terorizam, i obistinilo", rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

Dačić je poručio da bi se te informacije trebale ozbiljno da se razmatraju i napravi najbolji mogući štit protiv terorizma, navodeći da "teroristi nisu došli sa Istoka, već je riječ o državljanima tih zemalja".

Ranije je objavljeno da je atentator, koji je ubijen u sukobu s policijom, 20-godišnji Austrijanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije, albanske nacionalnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da se radi o Kujtimu Fejzulaiu, koji slovi kao sljedbenik radikalne islamističke organizacije Islamska država.

On je u proljeće prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog toga što je pokušao otputovati u Siriju kako bi se priključio borbama. U prosincu prošle godine je pušten iz zatvora za mlađe punoljetne osobe zbog toga što su pravosudne vlasti zaključila kako je kod njega izgledan "pozitivan razvoj".

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je u razgovoru za Austrijsku novinsku agenciju APA rekao kako su u krugu atentatora danas izvršeni brojni pretresi, a privedeno je i nekoliko osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close