Bombaši samoubojice

Broj žrtava napada u pakistanskoj džamiji veći od 50, ozlijeđenih 194

Usmrtivši policajce napadači su se probili u džamiju u Pešavaru te su se raznijeli u prepunoj glavnoj dvorani, rekao je policijski dužnosnik Harun Tahid, prenosi agencija dpa.
Vijesti / Terorizam | 04. 03. 2022. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica bombaša samoubojice raznijela su se u petak u džamiji na sjeverozapadu Pakistana usmrtivši dosad 56 osoba, a ozlijeđenih je 194, prema podacima lokalnih vlasti koje prenose agencije.

Usmrtivši policajce napadači su se probili u džamiju u Pešavaru te su se raznijeli u prepunoj glavnoj dvorani, rekao je policijski dužnosnik Harun Tahid, prenosi agencija dpa.

Do sada je 56 poginulih, a 194 ozlijeđenih, prenosi agencija Reuters.

Broj mrtvih mogao bi biti i veći jer je mnogo ozlijeđenih ljudi u kritičnom je stanju, rekao je Mohamed Asim, glasnogovornik najveće gradske bolnice Lady Reading, gdje je dovezena većina žrtava.

Bilal Faizi iz spasilačke službe rekao je da su spasioci, policija i dobrovoljci završili potragu, prenosi Hina.

Džamija se nalazi u gusto naseljenom šijitskom susjedstvu u središtu grada, dok su žrtve uglavnom muslimani šijiti, rekao je lokalni stanovnik Siraj Uddin.

Svjedok koji se nalazio u dvorani ispričao je pakistanskoj televiziji Dunya da je vidio kako su dva mladića utrčala u džamiju i počela ispaljivati metke nasumično prije eksplozije.

"Uzviknuli su Allahu Akbar i potom je odjeknula velika eksplozija. Pojavio se dim i svi su vrištali. Zatim sam vidio nekoliko tijela kako leže na drugima i rijeku krvi kako teče na podu."

Zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost, no i pakistanski talibani i teroristička milicija Islamske države ciljale su vjernike u džamijama u Pakistanu.

Nasilje u toj zemlji raste otkad je susjedni Afganistan prošle godine pao u ruke talibanima.

Pakistanski talibani zasebna su skupina u odnosu na afganistanske talibane i u Pakistanu su pojačali napade protiv sigurnosnih snaga i civila otkako je u susjednom Afganistanu pao glavni grad Kabul i talibani ponovno osvojili vlast.

Pakistanski dužnosnici rekli su da ta skupina djeluje iz pograničnih regija Afganistana, gdje se nalaze otkako su izbačeni iz svojih uporišta u Pakistanu nizom ofenziva pakistanske vojske.

Oko 80.000 Pakistanaca je ubijeno u nasilju koje su izvele islamističke militantne skupine poput al-Kaide, talibana i džihadističke skupine tzv. Islamske države.

Kopirati
Drag cursor here to close