Napad na Ukrajinu

Rusi raketama gađali trg u Harkivu? 70 ukrajinskih vojnika ubijeno u napadu na bazu

U Harkivu je ruska vojska digla u zrak trafostanice, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov, a prenosi novinska agencija Ukrinform. Napadi su navodno uzrokovali probleme s opskrbom strujom i vodom.
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2022. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski napadi na istočni ukrajinski Harkiv i glavni grad Kijev nastavljeni su preko noći, dok su u napadu na sjeveroistočnu regiju Sumi gubitke pretrpjele obje strane.

U Harkivu je ruska vojska digla u zrak trafostanice, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov, a prenosi novinska agencija Ukrinform. Napadi su navodno uzrokovali probleme s opskrbom strujom i vodom.

Novinska agencija UNIAN izvijestila je da su gornji katovi dvaju nebodera uništeni. Informacija se nije mogla neovisno provjeriti, piše Dpa.

Jutros je, po svemu sudeći, ruska vojska izvela silovit zračni udar na glavni trg u Harkivu, Trg slobode.

U napadu na vojnu bazu ubijeno najmanje 70 ukrajinskih vojnika

Ukrajinske vlasti potvrdile su da je najmanje 70 vojnika ubijeno u ruskom raketnom napadu na njihovu vojnu bazu.

Napad se dogodio sinoć u Ohtirki, u regiji Sumi, koja je trenutno pod opsadom ruskih snaga.

Jutros spasioci i hitne službe još uvijek pregledavaju ruševine pokušavajući pronaći preživjele. 

Napeto oko Kijeva

U međuvremenu, ruske trupe su navodno napredovale prema glavnom gradu. Situacija je i dalje napeta, napisao je ukrajinski vojni glavni stožer na Facebooku, prenosi Hina.

Snimke američke satelitske tvrtke Maxar pokazale su ruski vojni konvoj koji se proteže preko 60 kilometara i približava glavnom gradu Kijevu koji je i dalje pod kontrolom ukrajinske vlade, javlja Reuters.

Ukrajinska državna informativna služba priopćila je da je počeo napad na grad Herson na jugu Ukrajine.

U ponedjeljak je u napadima na Harkov poginulo najmanje 11 ljudi, a deseci su ozlijeđeni. Uništeno je 87 stambenih zgrada.

I Ukrajinske i ruske oružane snage navodno su pretrpjele gubitke tijekom ruskog napada na regiju Sumi na sjeveroistoku Ukrajine.

Antikorupcijska internetska stranica Antikor izvijestila je o mogućih 70 smrtnih slučajeva na ukrajinskoj strani i velikom broju mrtvih na ruskoj strani.

Novinska agencija UNIAN izvijestila je da je ukrajinska vojska u regiji Sumi uništila oko 100 ruskih vojnih vozila.

Zelenskij: Zbog ratnog zločina Rusiju isključiti iz Vijeća sigurnosti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je ranije da se Rusija zaustavi i da ju se isključi iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Država koja čini ratne zločine protiv civila ne može biti članica Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Zelenskij u videoporuci koju je podijelio na svojoj Facebook stranici i Telegram kanalu u ponedjeljak kasno navečer.

"Ovo je Ukrajina ovdje. Ovo je Europa. Ovo je 2022. godina. Zlo naoružano projektilima, bombama i topništvom mora se odmah zaustaviti. Ekonomski uništeno. Da se pokaže da se čovječanstvo može braniti", rekao je Zelenskij.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da razmotri potpuno blokiranje zračnog prostora za ruske projektile, zrakoplove i helikoptere.

Dodao je da Ukrajina još nije postigla željeni rezultat na mirovnim pregovorima između ukrajinskog i ruskog izaslanstva u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close