Obećanja

NATO neće slati vojsku i avione, Bjelorusija neće napadati…

Rusko bombardiranja Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini, nastavljeno je i u utorak.
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2022. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''NATO neće biti dio ukrajinsko-ruskog konflikta, neće slati trupe u Ukrajinu niti avione u ukrajinskom zračnom prostoru'', izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je posjetio zračnu bazu NATO snaga u poljskom Lasku, gdje se sastao i s predsjednikom Poljske Andrejem Dudom.

Podsjetivši kako je zbog događanja u Ukrajini NATO prvi put u povijesti angažirao Snage za odgovor, Stoltenberg je kazao da su francuski vojnici danas stigli u Rumunjsku u okviru tog angažmana.

On je kazao da se NATO solidarizira s Ukrajinom i da odgovornim za napad na Ukrajinu smatra Rusiju i Bjelorusiju koja joj pomaže u tome.

“Saveznici NATO-a pružaju različitu vojnu podršku. To uključuje protutenkovsko oružje, sustave protuzračne obrane i drugu vojnu opremu, kao i humanitarnu i financijsku podršku. Međutim, NATO neće biti strana u sukobu. NATO neće slati trupe u Ukrajinu, niti letjeti avionima u ukrajinskom zračnom prostoru“, poručio je Stoltenberg.

I poljski predsjednik Duda je novinarima kazao da njegova zemlja nije poslala ratne avione u Ukrajinu.

“Zato što tako nešto znači vojnu intervenciju u sukobu u Ukrajini. Mi ne sudjelujemo u ovom sukobu. NATO nije dio ovog sukoba. Pružamo humanitarnu pomoć Ukrajini, ali u ukrajinski zračni prostor ne šaljemo ratne avione“, poručio je Duda.

Njemački borbeni zrakoplovi patroliraju poljskim zračnim prostorom, objavilo je njemačko zrakoplovstvo u utorak.



Istodobno, UN je objavio kako je rusko-ukrajinskom ratu poginulo najmanje 136 civila, među njima 13 djece, a ranjeno 400 civila, među kojima je 26 djece.

Rusko bombardiranja Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini, nastavljeno je i u utorak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij opisao je rusko bombardiranje Harkiva u kojem su poginuli deseci civila ratni zločin.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je pak državnim medijima da se njegova vojska neće pridružiti ruskim trupama u invaziji na Ukrajinu, piše u utorak BBC.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close