State Deparment

Al Kaida ima novog vođu

Adel (62) je bivši potpukovnik egipatskih specijalnih snaga i lik stare garde Al-Kaide.
Vijesti / Terorizam | 16. 02. 2023. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

State Deparment je objavio tvrdnje o novom vođi Al-Kaide. Prema njihovim saznanjima, riječ je o Saifu al-Adelu iz Egipta.

''Naša procjena je u skladu s onom UN-a, da je novi vođa Al-Kaide Saif al-Adel smješten u Iranu'', rekao je glasnogovornik State Departmenta.

U izvještaju Ujedinjenih naroda navodi se da je preovlađujući stav država članica da je Adel sada vođa grupe.

Nije službeno emir

Kako se dalje navodi u izvještaju UN-a, grupa ga nije službeno proglasila "emirom" zbog osjetljivosti na zabrinutosti talibanskih vlasti u Afganistanu, koje nisu htjele priznati da je Zawahiri ubijen od američke rakete u kući u Kabulu prošle godine, navodi se u izvještaju UN-a.

Osim toga, kako navode, sunitska islamistička Al-Kaida je osjetljiva na pitanje Adelovog prebivališta u pretežno šiitskom Iranu.

''Njegova lokacija postavlja pitanja koja imaju veze s ambicijama Al-Kaide da uspostavi vodstvo u globalnom pokretu suočenom s izazovima ISIL-a'', navodi se u izvještaju UN-a.

Adel (62) je bivši potpukovnik egipatskih specijalnih snaga i lik stare garde Al-Kaide.

Pomogao je u izgradnji operativnih kapaciteta grupe i obučio neke od otmičara koji su sudjelovali u napadu na SAD 11. rujna 2001., prema Američkom projektu za borbu protiv ekstremizma.

''Saif je jedan od najiskusnijih profesionalnih vojnika u svjetskom džihadskom pokretu, a njegovo tijelo nosi ožiljke bitke'', napisao je Soufan u članku iz 2021. godine za CTC Journal Centra za borbu protiv terorizma West Point.

Nemilosrdna učinkovitost

''Kada djeluje, čini to s nemilosrdnom učinkovitosti'', rekao je, prenosi France24 pozivajući se na druge strane medije.

Prema Wikipediji, Al-Kaida ime je međunarodnog saveza Islamskih terorističkih organizacija. Osnovali su je arapski mudžahedinski dobrovoljci koji su tijekom 80-ih odlazili u Afganistan boriti se protiv snaga SSSR-a. Najočitiji vođe te organizacije su Saudijac Osama bin Laden i Egipćanin Ayman al-Zawahiri.

Odgovorna je za više teških terorističkih napada, kao što su napadi 11. rujna 2001., nakon kojih SAD pokreće Rat protiv terorizma koji je bitno oslabljuje i tjera njezine članove iz Afganistana. Nakon toga al-Kaida se reorganizira i sprema za nove napade. Iako je za mnoge državne vlasti Al-Kaida teroristički ustroj, neki smatraju da je to savez koji se bori za slobodu svojega naroda,[nedostaje izvor] a protiv okupacije Iraka i Afganistana.

Kopirati
Drag cursor here to close