State Department

Ubojstvo vođe Al Qaide moglo bi pokrenuti napade na američke objekte ili građane

''Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema. Naše obavještajne službe su locirale al-Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste'', rekao je Biden .
Vijesti / Svijet | 03. 08. 2022. u 08:10 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubojstvo vođe Al Qaide Aymana al-Zawahirija bespilotnom letjelicom u američkoj "protuterorističkoj operaciji" moglo bi potaknuti pristaše Al Qaide da pokrenu napade na američke objekte ili građane, upozorio je u utorak američki State Department, prenosi Hina.

''Nakon al-Zawahirijeve smrti, pristaše Al-Qaede ili terorističkih organizacija povezanih s njom mogli bi pokušati napasti američke objekte, osoblje ili građane. Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje da postoji veći potencijal za antiameričko nasilje s obzirom na smrt Aymana al-Zawahirija 31. jula 2022.'', objavio je State Department u redovnom izvještaju.

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je vođa Al-Qaede, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, ubijen u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro u Kabulu u Afganistanu, što je najveći udarac toj militantnoj grupi otkako je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

''Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema. Naše obavještajne službe su locirale al-Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste'', rekao je Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući kako nije bilo civilnih žrtava.

Al-Zawahiri je nekoliko desetljeća bio glavni ideolog te globalne terorističke mreže, no nikada joj nije vratio status koji je imala pod vodstvom Osame bin Ladena. Egipatski okulist imao je ključnu ulogu u napadima 1998. na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji te u ključnom napadu na SAD 11. rujna 2001., u kojem je živote izgubilo gotovo 3.000 ljudi.

No, tijekom desetljeća u kojima je 71-godišnji al-Zawahiri vodio Al-Qaedu, nakon eliminacije bin Ladena 2011. godine, ona nikada nije vratila svoju moć, a vodstvo džihadističkog pokreta preuzela je Islamska država koja je osvojila velike dijelove Iraka i Sirije i proglasila halifat.

Iako je dio analitičara tvrdio da je al-Zawahiri postao prestar i nemoćan, činilo se da pokušava preustrojiti Al-Qaedu u partnerstvu s talibanima nakon što su oni u augustu prošle godine preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Kopirati
Drag cursor here to close