Istočni Jeruzalem

Židovi upali u kompleks džamije Al-Akse

Uprava islamskih vakufa u Jeruzalemu je priopćila da je izraelska policija tom prilikom privela Visama el-Hasima, stražara kompleksa Al-Akse.
Vijesti / Svijet | 31. 03. 2019. u 15:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko desetaka židovskih doseljenika u pratnji izraelske policije upali su u kompleks džamije Al-Aksa u Istočnom Jeruzalemu.

Glasnogovornik Uprave islamskih vakufa u Jeruzalemu Firas Dibs je izjavio da je izraelska policija otvorila ulaz al-Megaribe u jugozapadnom dijelu Al-Akse. Dodao je da je oko četrdesetak židovskih doseljenika potom ilegalno upalo u kompleks Al-Akse, javlja Anadolija. 

Uprava islamskih vakufa u Jeruzalemu je priopćila da je izraelska policija tom prilikom privela Visama el-Hasima, stražara kompleksa Al-Akse. 

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jeruzalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

Od 1993. Izrael je udvostručio broj doseljenika na Zapadnu obalu. Više od pola milijuna Izraelaca živi na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Četrdeset posto Zapadne obale nalazi se pod izraelskom kontrolom. 

Zid razdvajanja dug 78 kilometara, koji je Izrael nelegalno sagradio, razdvaja više od 850.000 Palestinaca. 

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju.


 

 

Kopirati
Drag cursor here to close