Izrealci i Palestinci

Otvaranje veleposlanstva u Jeruzalemu: Jedni slave, drugi prosvjeduju

Istovremeno, Palestinci se pripremaju za prosvjede zbog iste odluke američkih vlasti, a u sklopu toga su i masovne demonstracije koje se odvijaju u pojasu Gaze.
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2018. u 17:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelci se pripremaju za marš u Jerusalemu gdje se očekuju desetine tisuća ljudi, dan uoči kontroverznog otvaranja američkog veleposlanstva u gradu na koji Palestinci polažu pravo kao na prijestolnicu, piše AFP. 

Istovremeno, Palestinci se pripremaju za prosvjede zbog iste odluke američkih vlasti, a u sklopu toga su i masovne demonstracije koje se odvijaju u pojasu Gaze. Tenzije su povišene uoči ceremonije kojoj će prisustvovati Trumpova kćerka Ivanka i njen suprug Jared, savjetnik u Bijeloj kući. Oboje su u nedjelju stigli u Izrael. 


Preseljenje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jerusalem događa se na 70. godišnjicu osnivanja Izraela, a istog dana Palestinci obilježavaju Dan Nakbe, sjećajući se na 700.000 Palestinaca koji su protjerani 1948. kada je osnovan Izrael. 

Izraelci danas slave i tzv. Dan Jerusalema, kada u u šestodnevnom ratu 1967. godine okupirali i istočni dio grada te ga naknadno anektirali, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. 

Palestinci Istočni Jerusalem smatraju svojim glavnim gradom zbog čega su oštro prosvjedovali protiv Trumpove odluke o preseljenju veleposlanstva. Tijekom protesta zbog odluke SAD poginula su 44 Palestinaca. 

Kopirati
Drag cursor here to close