Napad

Masakr u pojasu Gaze: Izraelci pobili 55 ljudi, Amerika blokirala istragu

Desetci tisuća Palestinaca prosvjedovali su u ponedjeljak u Pojasu Gaze, na granici s Izraelom, protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Izraelu koje se tog dana održavalo u Jeruzalemu.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2018. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države su u ponedjeljak blokirale donošenje službenog izvješća UN-ova Vijeća sigurnosti u kojemu se traži neovisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora. U nacrtu teksta koji je AFP dobio na uvid, ''Vijeće sigurnosti izražava svoju ogorčenost i žalost zbog pogibije palestinskih civila koji su se koristili svojim pravom na mirno prosvjedovanje'', prenijela je Hina.

 Vijeće ''traži neovisnu i transparentnu istragu o tim događajima kako bi krivci bili kažnjeni'', navodi se u tekstu.

 ''Vijeće sigurnosti podsjeća da svaka odluka i čin kojima bi se htjeli izmijeniti posebna obilježja, status ili demografski sastav svetog grada Jeruzalema nemaju nikakva pravnog učinka, ništetni su i moraju se poništiti u skladu s predmetnim rezolucijama Vijeća sigurnosti'', navodi se dalje u nacrtu teksta.

Desetci tisuća Palestinaca prosvjedovali su u ponedjeljak u Pojasu Gaze, na granici s Izraelom, protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Izraelu koje se tog dana održavalo u Jeruzalemu. Izraelska vojska je ubila više od 50 palestinskih prosvjednika pa je tako ponedjeljak bio dan s najvećim brojem žrtava u izraelsko-palestinskom sukobu nakon rata 2014. u toj palestinskoj enklavi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Bijela kuća su rekli da je Hamas odgovoran za uporabu sile u Pojasu Gaze, gdje je u izraelskoj paljbi poginulo 55, a ranjeno 2700 Palestinaca.

 "Svaka zemlja je obvezna braniti svoj teritorij", napisao je Netanyahu na Twitteru. "Teroristička organizacija Hamas obznanjuje da namjerava uništiti Izrael i u tu svrhu šalje tisuće ljudi da probiju granicu", rekao je i dodao da će Izrael nastaviti odlučno djelovati da ih u tome spriječi.

Bijela kuća okrivila Hamas

Bijela kuća je Hamas proglasila odgovornim za smrt 55 Palestinaca koje je ubila izraelska vojska u Pojasu Gaze tijekom prosvjeda zbog preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

"Odgovornost za te tragične smrti u potpunosti leži na Hamasu", upozorio je Raj Shah, zamjenik glasnogovornika američke vlade. Bijela kuća se prvi puta oglasila o tim nasiljima u kojima je stradalo "osmero djece mlađe od 16 godina", prema podacima palestinskog veleposlanika u UN-u.

"Hamas namjerno i cinično izaziva taj izraelski odgovor", objasnio je Raj Shah na konferenciji za novinare i dodao da je islamistički pokret "organizacija koja se bavi ciničnim aktivnostima koje su izazvale te smrti".

Hamas Trumpu poručio da je otvorio "vrata pakla"

Islamistička organizacija Hamas, koja je na vlasti u Pojasu Gaze, u prosincu je poručila Trumpu da je "otvorio vrata pakla". Mnogo alarmantnije za Washington je, međutim, to što je golem dio međunarodne zajednice ili glasao protiv Trumpove odluke ili ostao suzdržan u Glavnoj skupštini UN-a.

Samo devet zemalja članica glasalo je protiv rezolucije kojom se tražilo da SAD povuče svoju odluku, uglavnom mikro-državice poput Maršalovih otoka i Naurua.

Prosvjedi odnijeli najviše života od 2014. godine

Izraelska vojska je priopćila je da na "10.000 nasilnih prosvjednika odgovarila vatrom i sredstvima za rastjerivanje ljudi, djelujući u skladu s operativnim procedurama". Vojska je udvostručila svoje snage u strahu da bi prosvjednici mogli probiti ogradu na granici.

Nedugo nakon toga, počela su stizati izvješća o poginulima i ranjenima. Prema posljednjim podacima, poginulo je 55, a ranjeno je više od 2.700 Palestinaca. Među poginulima su i djeca mlađa od 16 godina.

Napade osudila međunarodna zajednica

Amnesty International pozvao je u poslijepodnevnim satima na prekid sukoba i javio kako među ozlijeđenima ima i djece te maloljetnika. Poručili su kako se radi o kršenju međunarodnog prava.

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta osudilo je napade izraelske vojske. "Egipat odbija upotrebu sile protiv mirnih prosvjednika", poručili su i upozorili na negativne posljedice ovakve eskalacije sukoba.

Francuska je osudila otvaranje veleposlanstva SAD-a

Francuska je osudila otvaranje veleposlanstva SAD-a u Jeruzalemu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova te zemlje. "Odluka o preseljenju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem u suprotnosti je s međunarodnim pravom, pogotovo s rezolucijama Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je pozvalo "sve aktere da pokažu odgovornost i spriječe nove sukobe". "Potrebno je pod hitno stvoriti uvjete u kojima će se naći političko rješenje u regiji koja je već pod velikim napetostima", dodaje se u priopćenju.

Istodobno, palestinske vlasti pozvale su na "hitnu međunarodnu intervenciju" kako bi se zaustavio "strašan pokolj koji čine izraelske okupacijske snage protiv Palestinaca", izjavio je glasnogovornik vlade Youssef Mahmoud. Mahmoud je pozvao muslimanske i "prijateljske" vlade da "iskoriste svoj utjecaj kako bi zaustavili krvoproliće koje se posljednjih tjedana događa zbog izraelske okupacije".

Napadi osuđeni od strane UN-a

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Hussein osudio je ova događanja nazvavši to "šokantnim nasiljem na granici između Izraela i Gaze" te dodao kako bi trebalo prozvati one koji su "odgovorni za stravična kršenja ljudskih prava". Smatra i da je potrebno osigurati pravdu za sve žrtve.

Arapska liga osudila je otvaranje veleposlanstva kao "sramotno". "Sramotno je vidjeti da se neke zemlje pridružuju SAD-u i Jeruzalemu u proslavi premještanja veleposlanstva u okupirani Jeruzalem, u očitom kršenju međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je šef Arapske lige Abdul Gheit. "Današnja smrt palestinskih mučenika od ruku izraelskih okupatora zvono je na uzbunu" državama koje zauzimaju "nemoralna i ilegalna stajališta", dodao je.

Na suzdržavanje od nasilja pozvala je i Njemačka

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na suzdržanost u najnovijem sukobu Izraelaca i Palestinaca zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izvijestio je dpa. Otvaranje veleposlanstva ne smije biti izgovor za nasilje, rekla je u Berlinu glasnogovornica ministarstva.

"Pozivamo sve da na dan kao što je ovaj ne zlorabe pravo na mirno izražavanje mišljenja", rekla je. Izrael se u svojim zaštitnim mjerama mora voditi načelom proporcionalnosti, dodala je.

Europska unija je pozvala sve strane na "najveću moguću suzdržanost". "Deseci Palestinaca, među njima i djeca, ubijeni su a stotine su ranjene u izraelskoj vatri na masovnim prosvjedima koji još traju na granici u Gazi. Pozivamo sve strane da budu što suzdržanije kako bi se spriječile nove ljudske žrtve", priopćila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.

U Istanbulu održani prosvjedi

Turska je danas ocijenila da Sjedinjene Države nose dio odgovornosti za pokolj u Gazi. "Američka administracija je odgovorna za pokolj koliko i Izrael", rekao je glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag na Twitteru.

Tijekom poslijepodnevnih sati na ulicama Istanbula protiv nasilja na granici Izraela i Gaze, ali i protiv preseljenja američkog veleposlanstva, prosvjedovale su tisuće Turaka. 

Reagirala i Arapska liga

Jedan od lidera Arapske lige izjavio je kako je "odurno" vidjeti druge zemlje koje sudjeluju u proslavi otvorenja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, piše CNN. Svečanost otvorenja veleposlanstva nazvao je "farsom i jasnim kršenjem međunarodnog prava i rezolucije Vijeća sigurnosti".

Ahmed Aboul Gheit je kazao i kako su ugledne zemlje odbile sudjelovati u toj "farsi" te da "masakr Palestinaca koji se dogodio danas treba biti alarm svakoj zemlji koja ne vidi u tome ništa pogrešno". Odluku o premještanju veleposlanstva nazvao je "iznimno opasnim korakom čije prave posljedice još nisu poznate", pogotovo od strane SAD-a. Najavio je i kako će Arapska liga "nastaviti diplomatsku borbu za obranu identiteta te povijesnog i vjerskog statusa Jeruzalema".

Kuvajt je zatražio hitni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o stanju na Bliskom istoku i Gazi odmah sutra ujutro.

Šef Hezbollaha Hassan Nasrallah izjavio je kako se SAD-u "ne može vjerovati" nakon što su veleposlanstvo preselili u Jeruzalem. Nasrallah je kazao i kako Trump "vodi svijet i SAD" u krivom smjeru te da ne može "ne primijetiti da je američko veleposlanstvo preseljeno iz Tel Aviva u Jeruzalem u danima kad se naveliko govori o povlačenju SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma"

Opći štrajk i početak trodnevne žalosti

Palestinski vođa Mahmoud Abbas najavio je opći štrajk i tri dana žalosti koja će početi sutra, a za sve poginule u Gazi tijekom današnjeg prosvjeda. Općim štrajkom i danima žalosti obilježit će se i 70. obljetnica Nakbe (arapski: katastrofe).

Palestinci tim terminom nazivaju masovni egzodus koji je pratio osnivanje izraelske države.

Guterres duboko uznemiren zbog nasilja

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je da je "duboko uznemiren" zbog nasilja koje se dogodilo na granici Gaze i Izraela.

U službenoj izjavi navodi kako je duboko uznemiren zbog velike eskalacije nasilja na okupiranom palestinskom teritoriju, kao i zbog velikog broja ubijenih i ozlijeđenih Palestinaca.

"Izraelske sigurnosne snage moraju se maksimalno suzdržavati u korištenju otvorene vatre. Hamas i vođe prosvjeda imaju odgovornost spriječiti daljnje provokacije i nasilje. Uz velike napetosti i prosvjede, koji se očekuju u narednim danima, neophodna je krajnja suzdržanost kako bi se izbjegao daljnji gubitak života civila, posebno djece. Bolnice su javile da su pri kraju sa zalihama lijekova, medicinskom opremom i materijalima te je potrebno hitno financiranje humanitarne pomoći i lakši pristup zdravstvenoj njezi. Neprekidno nasilje koje se događa ukazuje na potrebu političkog rješavanja problema", stoji u Guterresovoj izjavi. Napominje i kako nema dobrog rješenja za Palestinu i Izrael te da oni moraju živjeti u miru s glavnim gradom Jeruzalemom.

Šef UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein pozvao je na smirivanje nasilja u Gazi. "Ovo šokantno ubijanje i ozljeđivanje u Gazi mora odmah prestati. Ljudska prava moraju biti ispoštovana. Odgovorni za nasilje i kršenje ljudskih prava moraju odgovarati. Zajednica će tražiti pravdu za žrtve", napisao je na Twitteru.

Danas sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Danas će se održati sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi i Bliskom istoku. Očekuje se da će Nickolay Mladenov, koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o stanju u Gazi.

"Radi se o vrlo zabrinjavajućim događajima, što je vrlo tužno", kazala je britanska veleposlanica u UN-u Karen Pierce. "Imamo više od 50 žrtava s više od tisuću ozlijeđenih. Poziva se na suzdržanost sa svih strana i to nije ono što želimo vidjeti na terenu", dodala je.

Pozvala je sve koji imaju "bilo kakav utjecaj na terenu da smire i zaustave opasnu situaciju u kojoj su ljudi ubijeni".

Eskalacija se očekuje na 70. obljetnicu osnutka Izraela

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na sutrašnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. "Velikom maršu povratka".

Brojke ubijenih izazvale su međunarodne kritike, no SAD, koji je izazvao ljutnju Arapa zbog preseljenja svojeg veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ponavlja izraelske osude da pokret Hamas, koji vlada u Gazi, potiče nasilje.

Šaljući pojačanje na granicu Gaze, izraelska vojska baca letke u kojim se Palestinci upozoravaju da ne "služe kao oruđe Hamasu", da se ne približavaju izraelskoj graničnoj ogradi.

Predviđeno je da kulminacija prosvjeda bude sutra, na Dan Nakbe ili 'katastrofe', kada je 1948. stotine tisuća Palestinaca bilo protjerano iz svojih domova.

Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države, prenosi Index.

Kopirati
Drag cursor here to close