Poruka Zapadu

Zelenski: Padne li Ukrajina, Rusija će napasti istočnu Europu

''Ako nemate moć da zatvorite nebo i nametnete zonu zabrane letova iznad Ukrajine, onda nam makar pošaljite borbene avione''
Vijesti / Svijet | 03. 03. 2022. u 17:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je konferenciju za novinare na kojoj je apelirao na Zapad da mu pošalje borbene avione, javlja BBC.

''Ako nemate moć da zatvorite nebo i nametnete zonu zabrane letova iznad Ukrajine, onda nam makar pošaljite borbene avione'' - rekao je on u obraćanju NATO-u.

Zelenski je rekao da ako jednog dana Ukrajinaca više ne bude tu "znajte da će sljedeće zemlje biti Latvija, Litvanija, Estonija."

Zatvaranje zračnog prostora 

''Te zemlje na Baltiku, dio su NATO obrambenog saveza, što znači da ako bi Rusija izvršila invaziju na jednu od njih, bila bi u ratu sa svim članicama.''

On je  zatražio potpuno zatvaranje zračnog prostora.

"Želim da zračni prostor bude potpuno zatvoren jer se rakete lansiraju ne samo iz Rusije već i iz Belorusije'', rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

Dodao da se rakete Iskander, ruski balistički raketni sustav kratkog dometa, ispaljuju iz tih zona. Poručio je također da su im u Ukrajini hitno potrebni avioni.

"Trebaju nam avioni. Ne možemo trenutno ništa uraditi bez aviona. Ova situacija košta života mnoge ljude", kazao je Zelenski.

Pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina da zaustavi rat.

"Moramo sjesti i razgovarati bez preduvjeta", naglasio je Zelenski.

Linija obrane između civilizacije i Rusije

Također se zahvalio za svu podršku zapadnih zemalja Ukrajini, ali je rekao da djeca ne bi umirala u njegovoj zemlji da je podrška došla ranije.

"Mi smo linija obrane između civilizacije i Rusije", rekao je Zelenski, dodajući da su Kijevu od Zapada potrebni uvjeravanja i garancije u pogledu zaštite.

Zelenski je također pozvao ruske majke da dođu i odvedu svoju djecu u Rusiju.

"Mladi ne bi trebalo da budu u mrtvačnicama", istakao je.

Dotakavši se odnosa Ukrajine sa Poljskom, Zelenski je objasnio koliko su njihove veze bliske, rekavši da ga poljski kolega svakodnevno zove i raspituje se o potrebama Ukrajinaca.

Konferencija za novinare Zelenskog održana je u momentima dok traje druga runda mirovnih pregovora između ruskog i ukrajinskog izaslanstva u bjeloruskom gradu Brestu.

Više od 2.000 civila je ubijeno otkako je Rusija 24. veljače započela rat protiv Ukrajine, pokazuju podaci ukrajinskih vlasti, dok Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da je više od milijun ljudi izbjeglo u susjedne zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close