Tisuće ubijenih

Zelenski: Humanitarna pomoć ne može u Mariupolj jer Rusi žele prikriti zločine

"Znamo koliko je (ukrajinskih) vojnika tamo poginulo ili ranjeno, ali ne znamo koliko civila".
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2022. u 21:32 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da je pokušaj prikrivanja zločina razlog zbog kojeg Rusija blokira pristup humanitarnoj pomoći u Mariupolj, dok gradonačelnik tog grada tvrdi da se tijela civila pale u pokretnim krematorijima, prenosi Hina.

"Mislim da je jedan od glavnih razloga zbog kojih ne možemo omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Mariupolj to što, dok ruski vojnici još nisu sve 'počistili', strahuju da će cijeli svijet vidjeti što se tamo događa", rekao je Zelenskij u razgovoru za tursku televiziju Habertürk.

Ne radi se o "desecima, već o tisućama ubijenih i tisućama ranjenih", dodao je. "Znamo koliko je (ukrajinskih) vojnika tamo poginulo ili ranjeno, ali ne znamo koliko civila".

Rekao je da toliki broj mrtvih Rusi ne mogu sakriti. "I mislim da ćemo sve vidjeti kad budemo mogli ući u Mariupolj".

Mariupolj je jedan od najteže stradalih gradova u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Analitičari sumnjaju da Rusija želi ovladati tim lučkim gradom kako bi povezala Krim, koji je pripojila 2014., s istokom Ukrajine. Ruske snage već kontroliraju veliki dio grada.

Nakon optužbi da su Rusi poubijali velik broj civila u predgrađu Kijeva, Buči, gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko je u srijedu portalu Telegram rekao da se prema njegovim sugrađanima postupa na isti način. Ruski vojnici skrivaju dokaze ratnih zločina tako što u mobilnim krematorijima pale tijela ukrajinskih civila koje su ubili, tvrdi on.

"Ovo je novi Auschwitz i Majdanek," rekao je, referirajući se na nacističke logore. Svijet mora kazniti te "Putinove neljude", dodao je i istaknuo da u zločinima pomažu i lokalni Rusi.

Te je tvrdnje nemoguće neovisno provjeriti, piše agencija Reuters.

Gradski službenici koji su prošli tjedan izbjegli iz grada procjenjuju da su ubijeni deseci tisuća civila. U Mariupolju je prije rata živjelo 440.000 ljudi, a procjenjuje se da ih je ostalo oko 100.000.

UN je potvrdio da je 1500 civila ubijeno od početka ruske invazije 24. veljače, no stručnjaci kažu da je taj broj puno veći.

 

Kopirati
Drag cursor here to close