Nastavak naoružanja Ukrajine

EU je dala 35 puta više novca Rusiji za energiju nego Ukrajini za obranu

''Trebamo manje pljeska i više pomoći''.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2022. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija dala je 35 milijardi eura Vladimiru Putinu za opskrbu energijom od početka njegova rata u Ukrajini i milijardu eura za financiranje obrane Ukrajine, rekao je Josep Borrell, a prenosi The Guardian.

On je ovu usporedbu iznio u govoru u Europskom parlamentu pozivajući Europu da pošalje više oružja Ukrajini kako bi joj se pomoglo da okonča rat koji je započela Rusija.

''Moramo nastaviti naoružavati Ukrajinu. Trebamo manje pljeska i više pomoći. Europska unija obećala je dati jednu milijardu eura vojne pomoći Ukrajini, što bi se moglo činiti puno, ali mi jednu milijardu eura plaćamo Putinu svaki dan za energiju koju nam on daje. Od početka rata dali smo mu 35 milijardi eura. Usporedite to s milijardu eura koje je Ukrajina dobila za oružje'', rekao je Borrell.

EU trenutačno raspravlja o petom valu sankcija protiv Rusije, koji bi trebao uključivati i zabranu uvoza ugljena vrijednog četiri milijarde eura.

Poljska i baltičke države smatraju kako bi zabrana uvoza energije trebala biti usmjerena na daleko unosniji ruski izvoz nafte i plina, ali suočile su se s otporom Njemačke, Austrije i Mađarske. Inače, EU uvozi 41% svojega plina i 27% svoje nafte iz Rusije, ali te brojke puno su veće u nekim državama članicama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja bi s Borrellom uskoro trebala otputovati u Kijev, obećala je kako ove nove sankcije neće biti i posljednje.

''Sad se treba usmjeriti na naftu i prihode koje Rusija dobiva od fosilnih goriva. Dužnosnici EU-a proučit će estonsku ideju prema kojoj bi se plaćanja za ruski plin odvijala na escrow računu, odnosno preko ruku treće strane, s ciljem ograničavanja prihoda za Rusiju koja tim novcem financira ovaj rat'', rekla je Ursula von der Leyen.

''Europska energetska autonomija ovisi o obnovljivoj energiji, a EU je, nažalost, postala ovisna o fosilnim gorivima koje dobiva od represivnih režima koji vladaju u blizini njezinih granica'', izjavio je Borrell, piše Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close