Telefonski razgovor

Orban dobio ''pozitivan odgovor'' od Putina

Pozvao Putina da dođe u Mađarsku na razgovore s ukrajinskim i francuskim predsjednikom te njemačkim kancelarom.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2022. u 16:39 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u srijedu da je dugo telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zamolio ga da odmah proglasi prekid vatre u Ukrajini.

Orban je dodao da je pozvao Putina da dođe u Mađarsku na razgovore s ukrajinskim i francuskim predsjednikom te njemačkim kancelarom.

Rekao je da je Putinova reakcija bila "pozitivna", ali da za to postoje određeni uvjeti.

"Predložio sam predsjedniku Putinu da odmah proglasi prekid vatre", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Orban, konzervativni nacionalist i jedan od rijetkih europskih čelnika koji je u dobrim odnosima s Putinom, pojasnio je da bi se sastanak u Budimpešti trebao fokusirati na trenutni prekid vatre, jer za mirovne pregovore treba više vremena.

"Odgovor je bio pozitivan, ali je ruski predsjednik rekao da ima određene uvjete. Ja ne mogu pregovarati o tim uvjetima, to je na njemu i ukrajinskom predsjedniku".

Orban, koji je na izborima u nedjelju osvojio četvrti uzastopni mandat, ponovno je osudio rusku invaziju na Ukrajinu rekavši da se radi o "agresiji".

"Ovaj su rat počeli Rusi, oni su napali Ukrajinu i to je agresija, to je zajedničko stajalište Europske unije i Mađarske".

Ipak, Orban, pod kojim je Mađarska njegovala bliske poslovne odnose s Putinovom Rusijom, usprotivio se europskim sankcijama na ruski plin i naftu, kao i na prijevoz zapadnog oružja preko mađarskoj teritorija u Ukrajinu.

Kopirati
Drag cursor here to close