Dvije optužnice

Zastupnički dom izglasao opoziv Trumpa

Da bi predsjednik Trump bio uklonjen iz ureda potrebno je da najmanje 67 zakonodavaca glasa za takvu odluku, jer je potrebno imati dvotrećinsku većinu u što je teško povjerovati s obzirom da republikanski imaju veliku prednost u Senatu.
Vijesti / Svijet | 19. 12. 2019. u 07:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država izglasao je postupak za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, kojeg se tereti za zloupotrebu dužnosti i ometanje kongresne istrage.

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javlja da je "glasovanjepočelo oko dva sata ujutro po europskom vremenu nakon cjelodnevne debate u kojoj su zakonodavci apsolutno bili stranački podijeljeni što se prenijelo i na glasanje".

Glasovalo se prvo po optužnici za zloupotrebu vlasti, a bilo je potrebno najmanje 216 glasova da predsjednik Trump bude opozvan.

Za opoziv predsjednika Trumpa izjasnilo se 230 zakonodavaca, protiv je bilo 197. Dvojica demokratskih kongresmena bili su protiv opoziva, a jedini neovisni kongresmen se priklonio demokratama.

Nijedan republikanac nije dao svoj glas za opoziv.

Tako je 45-ti po redu američki predsjednik Donald Trump postao tek treći državni čelnik u američkoj povijesti koji je bio opozvan već nakon glasanja o prvoj optužnici.

Druga optužnica za predsjednika Trumpa se odnosila na njegovo ometanje rada Kongresa tijekom istrage o njegovom telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

Tu je 229 demokrata glasalo za opoziv, svi su republikanci dali glas protiv opoziva, a njima se priključilo i troje demokrata.

Jedini neovisni kongresmen je opet glasao u suglasju s demokratskim zakonodavcima, dok je jedan demokratski zakonodavac bio suzdržan.

To znači da su protiv Donalda Trumpa podignute dvije optužnice, jedna za zloupotrebu vlasti i druga za ometanje rada Kongresa.

Demokrate optužuju Trumpa da je zloupotrijebio dužnost zatraživši od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i vodećeg kandidata za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u SAD-u 2020.

Tu uslugu Trump je, prema optužbama, uvjetovao deblokadom vojne pomoći Ukrajini.

Naredni korak bit će suđenje u Senatu koje će održati početkom iduće godine. Na tom suđenju će se odrediti hoće li on biti uklonjen iz ureda ili ne? Stotinu senatora i senatorica će činiti porotu na tom suđenju koje će voditi predsjednik Vrhovnog suda John Roberts.

Da bi predsjednik Trump bio uklonjen iz ureda potrebno je da najmanje 67 zakonodavaca glasa za takvu odluku, jer je potrebno imati dvotrećinsku većinu u što je teško povjerovati s obzirom da republikanski imaju veliku prednost u Senatu. Bilo bi, naime, potrebno da 20 republikanskih senatora glasa za uklanjanje predsjednika Trumpa s dužnosti što se zasigurno neće dogoditi, javlja reporter Al Jazeere.

Trump je u međuvremenu na Twitteru pozvao svoje pristalice da se mole za njega.

Bijela kuća je nakon glasovanja poručila kako je uvjerena da će Senat osloboditi Trumpa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close