Zakuhava se

Zastupnički dom Kongresa vjerojatno će potvrditi optužbe protiv Trumpa

Zastupnički će dom vjerojatno raspravljati o postupku opoziva u srijedu, dok će se o potvrđivanju optužbi glasati kasnije ovoga tjedna.
Vijesti / Svijet | 16. 12. 2019. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donald Trump će ovoga tjedna vjerojatno postati treći američki predsjednik kojeg je opozvao Zastupnički dom Kongresa, nakon što taj dom u kojemu demokrati imaju većinu prihvati optužbe prema kojima je Trump ucijenio Ukrajinu da istražuje njegove političke protivnike

Očekuje se da će Zastupnički dom potvrditi optužbe za opoziv Trumpa po kojima je zloporabio svoje ovlasti kako bi pritisnuo Ukrajinu da istraži Joea Bidena i njegovog sina Huntera, bivšeg člana uprave ukrajinske energetske kompanije, te je opstruirao istragu Kongresa o tom pitanju.

Donald Trump odbacuje te tvrdnje i naziva postupak politički motiviranim procesom.

Zastupnički će dom vjerojatno raspravljati o postupku opoziva u srijedu, dok će se o potvrđivanju optužbi glasati kasnije ovoga tjedna.

Ako Zastupnički dom potvrdi optužbe, što je izgledno jer demokrati imaju 232 zastupnika od 435, Senat će odlučivati o opozivu predsjednika, javlja Hina.

Budući da je potrebna dvotrećinska većina u Senatu za opoziv, a republikanci imaju 53 od 100 senatora, opoziv nije izgledan.

Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma usvojio je u petak s 23 glasa za i 17 glasova protiv optužbe protiv Trumpa, čime je omogućeno glasanje u Zastupničkom domu.

Do sada niti jedan američki predsjednik nije bio opozvan u Kongresu.

Republikanac Richard Nixon odstupio je 1974. prije nego je opozvan, dok je Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. opozvao Zastupnički dom, nakon čega je Senat odbacio optužbu.

Kopirati
Drag cursor here to close