'Molite se'

Trump 'frustriran' zbog procesa opoziva

"On je frustriran, kako pokazuje jučerašnje pismo", kazala je glasnogovornica Bijele kuće, govoreći o pismu na šest stranica koje je Trump poslao predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi .
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2019. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Zastupnički dom počeo je u srijedu raspravu uoči povijesnog glasanja o dvije točke optužnice u cilju opoziva predsjednika Donalda Trumpa, kojeg se tereti za zloupotrebu dužnosti i ometanje kongresne istrage, prenosi Reuters.

U Zastupničkom domu većinu imaju demokrati i očekuje se da će oni glasati po stranačkoj liniji odnosno za opoziv republikanskog predsjednika. Nakon toga proces se nastavlja idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan. To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti države.

Američki Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja". Nijedan američki predsjednik do sada nije bio opozvan po tim osnovama. U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Trump je u međuvremenu na Twitteru pozvao svoje pristaše da se mole za njega. "Možete li vjerovati da će me danas opozvati radikalna ljevica, demokrati koji ne rade ništa, a ja nisam učinio ništa pogrešno! Strašno. Čitajte transkripte. To se ne bi nikada više smjelo dogoditi nekom drugom predsjedniku. Molite se!", napisao je, prenosi dpa.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham kazala je da je Trump "frustriran" zbog procesa opoziva. "On je frustriran, kako pokazuje jučerašnje pismo", kazala je, govoreći o pismu na šest stranica koje je Trump poslao predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi u kojem je svoje protivnike optužio da vode otvoreni rat protiv njega i da žele srušiti demokraciju.

Naglasila je da on nije učinio ništa pogrešno i da je "fokusiran" na svoju predsjedničku dužnost. Demokrati optužuju Trumpa da je zloupotrijebio dužnost zatraživši od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i vodećeg kandidata za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020. Tu uslugu uvjetovao je deblokadom vojne pomoći. Optužen je i da je ometao kongresnu istragu o toj aferi.

Kopirati
Drag cursor here to close