Prizemljenje

Washington na crnu listu stavio Abramovičev avion

"Onemogućavanjem bilo kakve usluge tim zrakoplovima, pa i u inozemstvu", svi međunarodni letovi iz Rusije tim zrakoplovima mogu dovesti do njihova prizemljenja, ističe ministarstvo.
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2022. u 21:26 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko ministarstvo trgovine stavilo je na crnu listu stotinjak ruskih zrakoplova, među kojima i zrakoplov ruskog poduzetnika Romana Abramoviča te Aeroflotove Boeinge, koji su nedavno prekršili američke sankcije uvedene Rusiji, prenosi Hina.

Sjedinjene Države su zrakoplovima proizvedenim u SAD-u i onima koji imaju najmanje 25 posto dijelova američke proizvodnje, zabranili ulazak u Rusiju bez posebnog odobrenja.

No "od 2. ožujka 2022. na temelju informacija dostupnih javnosti, ministarstvo je otkrilo stanoviti broj zrakoplova na komercijalnim i na privatnim letovima iz trećih zemalja u Rusiju koji su u vlasništvu ili pod kontrolom Rusije i ruskih državljana", navodi ministarstvo u priopćenju u kojemu je popis svih zrakoplova.

Ti se zrakoplovi ne smiju više opskrbljivati gorivom, održavati, popravljati i osiguravati za njih rezervne dijelove.

"Onemogućavanjem bilo kakve usluge tim zrakoplovima, pa i u inozemstvu", svi međunarodni letovi iz Rusije tim zrakoplovima mogu dovesti do njihova prizemljenja, ističe ministarstvo.

Na popisu su zrakoplovi Aeroflota, AirBridge Carga, Utaira, Nordwinda, Azur Aira i Aviastara te Abramovičev privatni zrakoplov Gulfstream G650.

"Objavljujemo ovu listu kako bismo upozorili svijet da nećemo dopustiti ruskim i bjeloruskim tvrtkama i oligarsima da putuju nekažnjeno kršeći naše zakone", reagirala je ministrica za trgovinu Gina Raimondo.

SAD i njegovi saveznici uveli su dosad neviđene sankcije Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close