Iranski nuklearni sporazum

Amerika Rusiji dala tražena jamstva

''Amerikanci uvijek žele reći da mi kočimo dogovor (o iranskom nuklearnom sporazumu), ali to je laž'', rekao je Lavrov, dodajući da dogovor nije konačno odobren u više prijestolnica, ali ruska prijestolnica, Moskva, nije među njima.
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2022. u 15:06 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusiji su Sjedinjene Države zajamčile da se sankcije nametnute Moskvi zbog invazije na Ukrajinu neće odraziti na njezinu suradnju s Teheranom čime je omogućen nastavak pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu, rekao je ruski šef diplomacije, prenosi agencija Hina.

''Dobili smo pisana jamstva. Ona su uključena u dogovore o obnovi Zajedničkog obuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu'', rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim kolegom Hosseinom Amir-Abdollahianom u Moskvi.

Po njegovim riječima, buduća rusko-iranska nuklearna suradnja je zajamčena, osobito što se tiče glavnog elementa, nuklearne elektrane u Bušeru.

Iranski ministar Amir-Abdollahian naglasio je da se ništa ne može negativno odraziti na pregovore u Beču o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

''Prekid pregovora može otvoriti put za rješavanje otvorenih pitanja i vraćanje svih strana njihovim obvezama iz nuklearnog sporazuma'', rekao je kako je prenijela agencija Reuters.

Dodao je da je pozvao Lavrova da uskoro posjeti Iran.

Moskva je bila optužena da je željela minirati pregovore nakon što je 5. ožujka zatražila američka jamstva da njezina buduća suradnja s Iranom na području civilnog nuklearnog programa neće biti pogođena sankcijama koje su joj uvedene zbog invazije na Ukrajinu koju je pokrenula 24. veljače.

''Amerikanci uvijek žele reći da mi kočimo dogovor (o iranskom nuklearnom sporazumu), ali to je laž'', rekao je Lavrov, dodajući da dogovor nije konačno odobren u više prijestolnica, ali ruska prijestolnica, Moskva, nije među njima.

Po njegovim riječima, pregovarači su sada u posljednjoj fazi pregovora, iako se potpisivanje kompromisa činilo blizu nekoliko puta zadnjih tjedana.

SAD se jednostrano povukao iz iranskog sporazuma 2018. za vrijeme republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i vratio Iranu sankcije. Teheran je zbog toga počeo kršiti ograničenja predviđena sporazumom.

Demokratski američki predsjednik Joe Biden želi se vratiti u sporazum, ali su pregovori teški.

Kopirati
Drag cursor here to close