Preuzeo zasluge

Vulin: 'Srpski svet' je moja ideja, a ne Vučićeva

"Problem imaju samo oni koji nisu završili etničko čišćenje pa im i tih četiri posto Srba smeta", rekao je Vulin.
Vijesti / Svijet | 19. 10. 2021. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aleksandar Vulin, ministar unutarnjih poslova Srbije, izjavio je da je "srpski svet" njegova ideja i da je njegovo političko pravo da je zastupa, a da to nije ideja ni Vlade ni predsjednika Srbije.

"Čvrsto vjerujem da je stvaranje 'srpskog sveta' kao jedinstvenog političkog naroda nasušna potreba Srba i u tome nema prijetnje", rekao je Vulin u Skupštini Srbije i naveo da je premijer Mađarske Viktor Orban rekao da razumije 'srpski svet' i da Mađari imaju svoj svijet, kao i sve zemlje sa velikom dijasporom, prenosi Beta. 

"Znate tko ima problem sa 'srpskim svetom'? Samo oni u čijim državama Srbi trpe diskriminaciju. Evo Mađari nemaju nikakav problem, tamo je srpska manjina poštovana, razvija se. Problem imaju samo oni koji nisu završili etničko čišćenje pa im i tih četiri posto Srba smeta", rekao je Vulin i dodao da njegovu ideju u skupštini podržavaju samo tri zastupnika Pokreta socijalista.

On je dodao da se nikad nije zalagao za mijenjanje granica na Balkanu i da to vrijedi i za Srbiju.

Vulin je ovo rekao u polemici s čelnik Stranke pravde i pomirenja Muamerom Zukorlićem koji je istaknuo da nema ništa protiv 'srpskog sveta', ali da je ministar mogao biti malo kreativniji jer u Turskoj već postoji ideja 'turskog svijeta koja ima i svoje ministarstvo'.

Rasprava je započela tako što je Zukorlić ukazao Vulinu da ne treba da koristi izraz 'islamski' uz nešto negativno.

Vulin je ponovio da poštuje Islam ali da se nekadašnja vlast u Egiptu "Islamska braća" tako zovu.

Zukorlić je rekao ministru da se stranka zvala "muslimansko bratstvo" a ne islamska braća i poručio ministru da bude malo oprezniji kad govori kao ministar policije, dok kao političar može kako hoće.

Kopirati
Drag cursor here to close