Problem s Kosovom

Vučić: Za Srbiju prihvatljive statusno neutralne tablice

On, pak drži kako je "notorna laž" da je odluka Prištine o preregistraciji vozila legitimna i legalna, unatoč tome što to zastupaju EU i zemlje Kvinte.
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2022. u 21:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, da je Kvinta (SAD, Velika Britanija, Italija, Njemačka i Francuska) usuglasila stajalište da je kosovska akcija o preregistraciji registarskih tablica legitimna, ali da je problem u vremenu.

Vučić je kazao da su Srbiji dostavljeni stavovi zemalja Kvinte i EU, koji su usaglašeni, gdje se od Srbije traži da razumije da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna, ali da možda nije pravi trenutak za to, zbog čega su tražili odlaganje od 10 mjeseci, prenose srbijanski mediji.

On, pak drži kako je "notorna laž" da je odluka Prištine o preregistraciji vozila legitimna i legalna, unatoč tome što to zastupaju EU i zemlje Kvinte.

Za Srbiju su, prema njegovim riječima, prihvatljive statusno neutralne tablice, obilježene samo KS (Kosovo), dok kosovska strana neće za to ni čuti i za nju su prihvatljive samo tablice s oznakom RKS (Republika Kosovo).

Kosovski premijer Albin Kurti je izjavio da zamjena registarskih pločica i upotreba onih s oznakom RSK (Republika Kosovo) počinje 1. studenog i da odlaganja više neće biti, iako su SAD i EU pozvale prištinske vlasti da taj proces odlože za 10 mjeseci.

Američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill poručio je da su ga razočarale i zabrinule odluke prištinskog premijera da, unatoč pozivima SAD-a, EU-a i Kvinte, ne produlji rok za preregistraciju vozila koja su dosad nosila srpske tablice, prenosi Hina.

Prijepori o tablicama izazvali su unazad nekoliko mjeseci napetosti i blokade cesta i graničnih prijelaza na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima, uz istodobne pokušaje prištinskih vlasti da pojačanim angažiranjem policije osiguraju primjenu odluke o preregistraciji.

Kopirati
Drag cursor here to close