Neovisnost

Dodik u Beogradu: Ne može Kosovo bez Republike Srpske

Dodik je odgovarao na novinarska pitanja o stanju u Bosni i Hercegovini u okviru konferencije koju je Medija Centra nazvao "Sa aktuelnom vlašću Republika Srpska stabilna i sigurna i na najvišem nivou srpskog stanovišta".
Vijesti / Politika | 10. 10. 2022. u 12:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da se na dnevni red ne može stavljati pitanje Kosova, a da se ne stavi i Republike Srpske. Mi ne vidimo kako je moguće da netko potvrđuje priču o Kosovu kao navodno neovisnoj državi, koja ima pravo na to, a Republika Srpska nema. U tome će se naše aktivnosti voditi u narednim danima. Imamo odlične odnose sa Srbijom'', rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu.

Komentirajući pobjedu Denisa Bećirovića (SDP), koji je pobijedio u izbornoj trci za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, Dodik je kazao da će Bećirović "doprinijeti raspadu BiH u značajnom obujmu.

''U tom pogledu ja mu se radujem. Očekujem još gori narativ pobjedom Bećirovića. To je čovjek koji je napisao knjigu u kojoj tvrdi da Srbi vrše agresiju na muslimane i druge narode od Prvog srpskog ustanka do danas. To je njegov doktorski pristup BiH. Izetbegović je takav kakav je, a Bećirović je još ortodoksniji'', stava je Dodik.

Dodik je odgovarao na novinarska pitanja o stanju u Bosni i Hercegovini u okviru konferencije koju je Medija Centra nazvao "Sa aktuelnom vlašću Republika Srpska stabilna i sigurna i na najvišem nivou srpskog stanovišta".

Kazao je da je njegov SNSD pobijedio na svim razinama.

''Pobijedili smo za parlamentarnu skupštinu BiH. Dobili smo 240.000 glasova. To u zbiru znači da imamo 27.000 glasova više od opozicije. Imamo 20.000 glasova više nego najjača stranka u Federaciji BiH – SDA koja ima duplo veće biračko tijelo. I imamo daleko veću podršku u BiH, to se održava u NSRS. 30.000 više glasova od opozicije. SNSD je dobio 49 općina, a što se tiče predsjedničkih izbora od 63 općine, dobio sam 44 općine i grada u RS. To govori da narodna volja utvrđena'', rekao je Dodik.


Dodao je kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) naložilo da se prvo glasa za Predsjedništvo BiH, pa za parlamentarnu razinu, a tek onda da se broji za predsjednika pa onda za NSRS.

''Želim reći da je ovo uzurpacija stranaca i BiH, jer BiH nema ništa sa izborima u RS, ali je to ranije nametnuto od SIP-a. Ta jedna manipulacija je puna nelogičnosti za sam taj proces. SIP nije izabran zakonito i u njenom izboru su sudjelovali stranci. Tek u 11 su počeli da stižu prvi rezultati. Nije bilo moguće da opozicija proglasi svoju pobjedu, na razini RS je bio 31 kandidat koji se kandidirao za RS, a samo jedan kandidat se žalio. Nek' se žale SIP-u, tamo su njihovi ljudi'', rekao je Dodik.

Osvrnuo se na djelovanje visokog predstavnika u BiH, njegove odluke poručivši kako su ''BiH stvorili stranci, a ne građani''.

''To ukazuje da oni čuvaju nered koji su ranije napravili. Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH, naš politički pristup je da ćemo to i dalje odbijati. Nema nikakve zajedničke vizije, BiH je uvijek podijeljena zemlja. Mi smo RS i napravili kao nezavisnu državu i nikada nismo prihvatili BiH'', rekao je lider SNSD-a.

Poručio je da ''pripremaju i izučavaju mogućnost da Schmidta tuže za lažno predstavljanje i kršenje ustavnog poretka u BiH''.

''Sada razgovaramo i sa državljanima Njemačke da njemačkom sudu tuže ga zato što se lažno predstavlja. Angažirali smo značajan odvjetnički tim'', naveo je čelnik SNSD-a pred novinarima u Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close