Nadaju se pomoći Erdogana

Kosovska predsjednica: Srbija koristi Putinovu strategiju

"Koriste Putinovu strategiju da pripoje Kosovo. Priština neće dopustiti tako nešto. Kosovo je investiralo u svoje obrambene mogućnosti i istovremeno naša teško stečena sloboda nije nešto od čega bismo ikada bili spremni odustati", rekla je Osmani.
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2022. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je nakon nedavno završenog prvog summita o inicijativi za uspostavljanje Europske političke zajednice u Pragu rekla da je to zapravo rješenje koje stvara dugotrajni mir, prenosi Kossev.

"Polurješenja mogu poslužiti samo srednjoročno, ali trebamo raditi na uzajamnom priznanju i mislim da je uloga Erdogana tu bitna. Vjerujem da turski predsjednik može imati veoma značajnu ulogu u uvjeravanju Vučića da je jedini mogući put kojim se može krenuti ka dugotrajnom miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu da Srbija prizna Kosovo i da dođe do uzajamnog priznanja", rekla je Osmani u intervjuu za tursku državnu televiziju TRT World.

Osmani podsjeća da se dijalog vodi pod okriljem EU. U intervjuu za TRT ona je Prištinu predstavila kao stranu koja poštuje ono što je propisano, a Beograd kao nekoga tko radi suprotno.

"Nažalost, Srbija nastavlja potpisivati, ali ne i primjenjivati. Povodom toga Erdogan može pomoći i utjecati na Srbiju da ispuni dogovoreno", rekla je.

Osmani je navela da srpsko rukovodstvo stvara tenzije, a ne Priština. Poručila je da Beograd želi pripojiti Kosovo.

"Ovo je jasna situacija gdje je jedna strana agresor, a druga žrtva stalnih napada. U ovom slučaju Kosovo je pod stalnim napadima Srbije koja ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Koriste Putinovu strategiju da pripoje Kosovo. Priština neće dopustiti tako nešto. Kosovo je investiralo u svoje obrambene mogućnosti i istovremeno naša teško stečena sloboda nije nešto od čega bismo ikada bili spremni odustati", rekla je kosovska predsjednica.

Osmani govori da sa svim članicama NATO-a Priština održava bilateralne odnose kako bi ih uvjerila "da nemaju što izgubiti ako priznaju Kosovo", već da će "mnogo dobiti". Osmani poručuje da Rusija nije prijetnja samo Ukrajini već svima.

"Oni traže novo bojno polje, zato trebamo raditi s našim saveznicima i partnerima kako bismo onemogućili Rusiji da ostvari svoje namjere, a te namjere su jasne - oni žele destabilizirati Zapadni Balkan", rekla je Osmani u intervjuu, prenosi Kossev. 

Kopirati
Drag cursor here to close