Zbog Rusije i Ukrajine

Vučić stavio vojsku u stanje pripravnosti

"Ovo ruši kompletnu sigurnosnu arhitekturu svijeta. Više nitko ne može da predvidi što će se događati. Ono što smo poznavali više ne postoji", kazao je Vučić.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2022. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, poslije odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi - političke, sigurnosne i ekonomske prirode.

Vučić je u Monaku za Televiziju Pink rekao da će pritisci na Srbiju poslije odluke Putina o priznavanju neovisnosti Luganska i Donjecka biti mnogo veći nego ikada, da ovo ruši kompletnu sigurnosnu arhitekturu svijeta i da "kako će se tko ponašati i tko će što činiti, to nitko ne može znati".

Kako je istaknuo, za Srbiju je važno da u smislu političko-sigurnosna arhitekture "oprijedeljenost za mir mora biti snažna, a snaga odvraćanja još snažnija i jača".

Dodao je da je izdao nalog vojsci i molbu policiji da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji način, da nastave ulagati u opremanje i naoružavanje.

"Danas sam nakon Sjednice izdao nalog Vojsci, kao vrhovni zapovjednik, da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji mogući način. Nastavljamo da kupujemo ono što je najbolje za obranu zemlje. Danas u svijetu vidite da mir više nije nešto što je podrazumijevajuće", rekao je srbijanski predsjednik.

Vučić je, na pitanje o razgovoru sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, i pitanje koliko je zabrinut zbog aktualne situacije, kao i šta to znači za Srbiju, naglasio da su politički, sigurnosni i ekonomski izazovi brojni u ovakvoj situaciji. On je rekao da ono što je prethodna tri dana doživio potvrđuju njegove riječi da raste pritisak na Srbiju.

"Ono što sam doživio prethodna tri dana pokazuje što možemo očekivati da će tek slijediti i da u političkom smislu neće biti nimalo jednostavno za Srbiju", istakao je Vučić.

"Sve što smo znali do jučer danas više ne postoji. Ono što je za nas važno jeste da naša opredijeljenost za mir mora biti čvrsta, snažna, i naša snaga odvraćanja potencijalnog agresora mora biti još snažnija i jača", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će na Srbiju tek uslijediti sve veći pritisci sa zahtjevom da uvede sankcije Rusiji, kao i da je već imao takve pozive i "vruće linije", ali da će izdržati sve pritiske.

Vučić je rekao da će uslijediti pritisci na Srbiju sa različitih strana i dodatno po pitanju odnosa u regiji. On je dodao da Srbija nema nikakvu alternativu po tom pitanju.

"Možete da mislite kakvi će sad pritisci na Srbiju da budu po pitanju uvođenju sankcija Rusiji. Već sam imao pozive i vruće linije. Nisam o tome razgovarao sa predsjednikom Francuske Macronom, sa njima sam razgovarao mnogo po pitanju zapadnog Balkana. On je fer po tom pitanju i hoće da nas čuje", rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close