Obraćanje naciji

Putin priznao odmetnute ukrajinske pokrajine!

Rusko priznanje zapravo poništava mirovne sporazume iz Minska i otvara put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u obje regije uz argument da intervenira kao saveznik kako bi ih zaštitila od Ukrajine.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2022. u 20:15 Bljesak.info
Putin gives statement following Security Council meeting on Donbass recognition

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je dvije samoproglašene otcijepljene republike Donjeck i Lugansk u ukrajinskoj regiji Donbas.

Obzanio je to u televizijskom obraćanju naciji nakon sastanka ruskog Vijeća sigurnosti.

Rusko priznanje zapravo poništava mirovne sporazume iz Minska i otvara put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u obje regije uz argument da intervenira kao saveznik kako bi ih zaštitila od Ukrajine.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by RT (@rt)

Putin se uživo putem televizije obratio naciji.

"Modernu Ukrajinu je stvorila Rusija, boljševička Rusija. Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja. Ona je neodvojiv dio naše povijesti, u kojoj žive naši prijatelji i rodbina", rekao je Putin.

Situaciju na istoku Ukrajine nazvao je "kritičnom".

"Današnja Ukrajina mogla bi se zvati po Vladimiru Iljiču Lenjinu, on ju je stvorio", rekao je Putin u TV obraćanju.

"Ukrajina je geopolitička fikcija koju je 1920-ih stvorio Staljin. Ta zemlja je pokradena kolapsom SSSR-a", dodao je.

Podsjetimo, Putin je svojevremeno raspad SSSR-a nazvao "geopolitičkom katastrofom".

"NATO i SAD su pretvorile Ukrajinu u ratno područje", rekao je Putin.

"Primanje Ukrajine u NATO bila bi direktna prijetnja sigurnosti Rusije. U posljednjih nekoliko mjeseci u Ukrajinu su poslane velike količine zapadnog oružja. Ako se Ukrajina domogne oružja za masovno uništenje, globalna situacija će se drastično promijeniti, ne možemo to ignorirati", rekao je Putin, dodavši kako se "Ukrajina planira domoći nuklearnog oružja".

Podsjetimo, rat u Ukrajini traje skoro osam godina. U ovom nominalno građanskom ratu ruski separatisti, koji su zauzeli dio pokrajine Donbas na istoku Ukrajine i proglasili paradržave Donjeck i Luhansk, ni u jednom trenutku nisu ostali bez modernog ruskog naoružanja.

Unatoč ruskim poricanjima, brojni dokazi s terena ukazuju na to da ih ruska vojska aktivno podupire.

Ukrajinska vojska nije pokušala osloboditi taj teritorij u tih osam godina, ili barem nakon sklapanja sporazuma u Minsku 2014. i 2015.

"Ukrajinske oligarhe nije briga za narod, oni služe geopolitičkim interesima Zapada", rekao je Putin, pa dodao da "Ukrajina nije uspjela razviti stabilnu državnost".

"Ukrajina je svedena na status kolonije u kojoj vlada marionetski režim", govori Putin.

Događaje iz 2014., kad su Ukrajinci svrgnuli proruskog predsjednika, Putin je nazvao "pučem".

"Nema neovisnih sudova u Ukrajini. Sudovi služe suzbijanju slobode govora", rekao je ruski predsjednik.

Na samom kraju Putin je pred kamerama potpisao odluku o priznanju Donjecka i Luhanska neovisnim državama.

Macron i Scholz razočarani, Johnson: Ovo je jako mračan nagovještaj onog što dolazi

"Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je francuskom predsjedniku i njemačkom kancelaru u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da uskoro planira potpisati uredbu o priznanju dviju odmetnutih ukrajinskih pokrajina", objavio je Kremlj.

"Emmanuel Macron i Olaf Scholz izrazili su razočaranje kada su to čuli tu odluku", priopćio je Kremlj.

"To je flagrantno kršenje međunarodnog prava te suverenosti i integriteta Ukrajine. To je odbacivanje sporazuma iz Minska i jako mračan nagovještaj onog što dolazi", rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Borrell najavio sankcije protiv Rusije ako prizna odmetnute ukrajinske regije

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da će predložiti uvođenje sankcija protiv Rusije ako prizna neovisnost dviju odmetnutih ukrajinskih pokrajina Luganska i Donjecka.

“Ako dođe do priznanja onda ću staviti na stol prijedlog o sankcijama, a ministri država članica će odlučiti”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare u trenutku kada je u Moskvi objavljeno da je Rusija priznala te dvije odmetnute regije.

Borrell je dodao da se u tom slučaju ne isključuje sazivanje izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova.

“Dok smo raspravljali, pratili smo raspravu Ruskog vijeća sigurnosti s velikom zabrinutošću. Shvatili smo da konačna odluka nije donijeta”, rekao je Borrell.

Ministri vanjskih poslova država članica razgovarali su u ponedjeljak više od deset sati. Najveći dio vremena posvećen je sigurnosnoj krizi na istoku Europe, odnosno ruskoj prijetnji napada na Ukrajinu.

Borrell je rekao da će se sankcije protiv Rusije odnositi i na Bjelorusiju ako napad krene s njezina teritorija. Dodao je da Bjelorusija gubi svoju samostalnost i postaje ruski satelit.

Posljednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu dramatične izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad.

Američki mediji objavili su da SAD ima obavještajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim zapovjednicima izdane naredbe za napad na Ukrajinu. Izvori CNN-a su upozorili da se zapovijedi uvijek mogu povući te da bi to mogle biti dezinformacije koje su proširene kako bi zbunile i dovele u zabludu SAD i saveznike.

Kopirati
Drag cursor here to close