''Mirovna misija''

Ruska vojska ulazi u Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je slanje ruske vojske u istočnu Ukrajinu.
Vijesti / Svijet | 21. 02. 2022. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je slanje ruske vojske u istočnu Ukrajinu.

Kako se navodi u zapovijedi Ministarstvu obrane koju je potpisao večeras, ruska vojska kreće u "mirovnu misiju".

Putin je rusku vojsku poslao u Donjeck i Lugansk, dvije prororuske pobunjeničke republike koje je Putin danas priznao kao neovisne države.

Vojska je poslana kako bi "održavala mir", navodi se u zapovijedi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u Kremlju priznao ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao neovisne države i potpisao sporazume sa separatističkim liderima tih regija, što je potez koji će dodatno povećati tenzije u regiji i šire.

Nakon što se obratio naciji, Putin je u Kremlju potpisao dekret o priznavanju neovisnosti separatističkih vlasti na istoku Ukrajine i sa vođama separatista potpisao sporazume.

Putin je u obraćanju naciji rekao da će zatražiti od ruskog parlament odmah prizna novopotpisane sporazume sa takozvanim narodnim republikama u Donetsku i Lugansku koje su u tim regijama na istoku Ukrajine ranije proglasili proruski separatisti.

On je pozvao Ukrajinu da "zaustavi neprijateljstva u regiji Donbasa", te je dodao da će u suprotnom "odgovornost za ono što se događa" pasti na čelnike u Kijevu.




 

 

 


View this post on Instagram

 

 

 

A post shared by RT (@rt)


Objašnjavajući svoju odluku, Putin je rekao da prijetnja Rusiji nastaje zbog vojnog razvoja Ukrajine od NATO-a, što se, kako je rekao, već događa.

“Uz infrastrukturu preostalu od Sovjetskog Saveza i tehnološku podršku Zapada, Ukrajina lako može razviti nuklearno oružje“, rekao je Putin i dodao da je Ukrajina pod kontrolom stranih sila.

“Donbas je povijesno uvijek bio dio Rusije“, rekao je Putin i dodao da je raspad Sovjetskog saveza predstavljao pljačku Rusije.

Putin je u obraćanju naciji također iznio tvrdnju da je modernu Ukrajinu stvorila Rusija, kao rezultat boljševičke politike.

On kaže da 'ukrajinski oligarsi' ne mare za dobrobit ljudi, već da služe geopolitičkim interesima Zapada.

Putin je dalje kazao da bivša sovjetska republika Ukrajina nije uspjela razviti 'stabilnu državnost', već da ustrajava u kopiranju zapadnih sustava.

''Davanje prava državama da se odcijepe od SSSR-a bio je mina postavljena na njegovom temelju'', kazao je Putin i dodao da su boljševici odgovorni za raspad SSSR-a zbog grešaka koje su napravili u različitim vremenima.

On je dalje kazao da u Ukrajini ne postoje neovisni sudovi, dodajući da sudovi služe za suzbijanje slobode govora.

Putin kaže da su 'nacionalisti' koji su došli na vlast u Ukrajini doveli do građanskog rata, ekonomske i socijalne krize, potaknuvši ogroman egzodus stanovništva iz zemlje.

SAD uvode sankcije .. odmetnutim pokrajinama!

Američki predsjednik Joe Biden potpisat će izvršnu naredbu o zabrani novih ulaganja, trgovinskih i financijskih aktivnosti američkih građana i institucija sa dvije ukrajinske regije Lugansk i Donetsk, čiju neovisnost je večeras priznala Rusija.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je SAD očekivao ovakav potez Moskve i da su obećali odmah odgovoriti.

“Predsjednik Biden će uskoro izdati izvršnu naredbu koja će zabraniti nova ulaganja, trgovinu i financiranje od strane američkih fizičkih i pravnih osoba u ili iz Donetska i Luganska, u kojima su proruski separatisti jednostrano proglasili takozvane narodne republike koje je Rusija danas priznala kao nezavisne države.

Ona je rekla da će izvršna naredba također dati ovlasti za uvođenje sankcija bilo kojoj osobi koje je odlučno da djeluje u tim područjima Ukrajine, koja se nalaze duž granice s Rusijom.

“Ministarstva vanjskih poslova i trezora će uskoro imati dodatne detalje. Uskoro ćemo također objaviti dodatne mjere vezane za današnje očito kršenje međunarodnih obaveza Rusije“, dodala je Psaki.

Kopirati
Drag cursor here to close