O pregovorima

Vučić: Samo jedno nismo htjeli prihvatiti

"Na žalost, Priština je to koristila kao metodu pritiska na Srbiju iz kojeg bi se proizvele materijalno-pravne posljedice za ratnu odštetu koju bi Srbija trebala platiti Prištini", istakao je Vučić.
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2023. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u subotu u Ohridu nije želio potpisati sporazum sa privremenim prištinskim institucijama, jer bi iz tog sporazuma potekla formalno-pravna obveza Srbiji da prizna kosovsku neovisnost, pišu Nezavisne.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, poslije jučerašnjih razgovora sa visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom, specijalnim dužnosnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Ohridu, Vučić je objasnio da članovi 3 i 7 Bečke konvencije kažu da nije potrebna pisana suglasnost na određeni sporazum, već da je dovoljna i usmena suglasnost predsjednika države da bi neki sporazum bio prihvaćen u međunarodnom pravu, te da je zato pazio da ne kaže ništa što bi se moglo protumačiti kao da je prihvatio sporazum.

"Izbjegavao sam čak da izgovorim i glagolske imenice, a uvijek sam govorio ''Da, mi prihvaćamo koncept, radit ćemo na implementaciji i uvijek smo više spremni uraditi nego netko u Prištini koji je spreman potpisati, zato što bi odatle protekla formalno-pravna obveza Srbiji da priznaje kosovsku neovisnost", poručio je Vučić.

Kad je riječ o nestalim osobama, Vučić je istaknuo kako je normalno da svi žele da se riješi taj problem, jer je to civilizacijsko dostignuće i da svi misle kako je to bez obveza.

"Na žalost, Priština je to koristila kao metodu pritiska na Srbiju iz kojeg bi se proizvele materijalno-pravne posljedice za ratnu odštetu koju bi Srbija trebala platiti Prištini", istakao je Vučić.

On je pokazao deklaraciju koja je bila spremna za potpis ali nikada nije potpisana, "zahvaljujući naknadnim zahtjevima Prištine.

"Sve smo prihvatili osim jednog, jer nemamo problem sa tim. Problem je nastao što smo mogli prihvatiti termin prisilno nestali, a ne možemo prisilni nestanak jer je to dio posebne međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba i iz toga bi sledila direktna odgovornost Srbije za rat na Kosovu i plaćanje ratne odštete. Iza svega stoji neki trik, čak i kada mislite da razgovarate o sitnim stvarima", istaknuo je predsjednik Srbije.

On je naglasio da Srbija želi normalizaciju odnosa i da je zato napravljena ideja Otvorenog Balkana.

"Treba da razvijamo povjerenje a ne da se ljudi plaše jedni drugih", poručio je Vučić.

Dodao je kako je pred Srbijom i Prištinom ogroman posao, da je utvrđena lista od 3.272 nestale osobe i tek će se razgovarati o tome.

Kopirati
Drag cursor here to close