Ali imaju čvrst stav

Vučić: Srbija neće priznati Kosovo

Srpski čelnik je naglasio kako je njegova zemlja vrlo brzo definirala stajalište o ratu u Ukrajini kroz vlastito Vijeće sigurnosti.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2023. u 08:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak u opsežnom intervjuu za provladinu TV Happy rekao kako ne može obećati da u budućnosti neće uvoditi sankcije protiv Rusije, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

"Ne mogu se zakleti da to nećemo učiniti, i ne mogu obećati jer bi to bilo neodgovorno, ali naš je stav toliko čvrst da to do sada nismo morali učiniti", poručio je Vučić.

Srpski čelnik je naglasio kako je njegova zemlja vrlo brzo definirala stajalište o ratu u Ukrajini kroz vlastito Vijeće sigurnosti.

Zaključak na Vijeću sigurnosti Srbije

"Mi ne uvodimo sankcije protiv Ruske Federacije, a ja sam napisao zaključak na Vijeću sigurnosti Srbije, konzultirali smo se (međusobno) o svakoj riječi, ali ja sam ih napisao. Pratili smo svaku riječ i definirali politiku Srbije, za koju ponekad plaćamo cijenu", dodao je.

Obraćajući se naciji ubrzo nakon pokretanja ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Vučić je najavio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, iako podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Tada je također najavio da će njegova zemlja privremeno obustaviti sve vojne i policijske vježbe sa stranim partnerima. Istaknuo je da Srbija na Rusiju i Ukrajinu gleda kao na bratske narode, žali zbog zbivanja u istočnoj Europi i spremna je pružiti Kijevu humanitarnu pomoć.

"Gorku pilulu bolje je popiti odmah"

Podsjetimo u četvrtak je Christopher Hill, američki veleposlanik u Beogradu ohrabrio Srbiju da se pridruži zapadnim zemljama u odnosu prema Rusiji i njezinoj invaziji na Ukrajinu te da uskladi svoju vanjsku politiku s Europskom unijom.

"Skoro sve zemlje svijeta zauzele su stajalište da se Rusiji ne smije dopustiti da nastavi raditi to što čini u Ukrajini. Nadam se da će se Srbija pridružiti tim državama. Ako je potrebno progutati gorku pilulu, bolje je to napraviti odmah", rekao je Hill.

Nećemo priznati Kosovo

Neće se Srbija suglasiti s ulaskom Kosova u UN niti ga na bilo koji način priznati i to sam svim zapadnim dužnosnicima jasno rekao u lice, izjavio je Vučić, prenose agencije.

U opsežnom intervjuu za provladinu TV Happy rekao je da mu "ne pada na pamet" potpisivati kapitulaciju Srbije "ma koliko bio loš europski plan za Kosovo".

"Neće biti kapitulacije ni predaje, nedvojbeno sam to stavio do znanja svim zapadnim dužnosnicima i europskim čelnicima, svima sam im rekao u lice", naglasio je Vučić, pobrojivši dužnosnike s kojim je razgovarao, od predstavnika SAD-a do čelnika europskih država i EU-a.

On je ocijenio da o Kosovu predstoji "mnogo teških razgovora i situacija" i ustvrdio kako je "gotovo siguran da (kosovski premijer Albin) Kurti ne želi uspostaviti Zajednicu srpskih općina, na šta se Priština obvezala Briselskim sporazumom, postignutim pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013. godine.

Vučić je rekao da tu tvrdnju temelji na činjenici da se EU načelno suglasila s viznom liberalizacijom za Kosovo.

"Rusija i Kina će pratiti Srbiju"

Trenutak u kojem u Bruxellesu daju suglasnost za viznu liberalizaciju Kosovu dolazi umjesto pritisaka na Kurtija da Priština ispuni obveze, što je preduvjet za dalje implementiranje plana EU-a za Kosovo, rekao je Vučić, ocijenivši da je to "ohrabrenje Kurtiju" da nastavi svoju politiku.

Vučić je naglasio da niti jedna članica Vijeća sigurnosti UN-a neće pristati na prijem Kosova u članstvo u svjetskoj organizaciji ako to Srbija ne prihvati.

"I Rusija i Kina će pratiti Srbiju jer se nijedna članica VS-a UN ne bi protivila ako se Srbija suglasi sa članstvom Kosova u UN, ali Srbija to neće i oni će pratiti Srbiju", rekao je Vučić.

U dokumentu koji su europski diplomati pripremili za vremenski raspored implementiranja prijedloga europskog sporazuma o Kosovu, s kojim su se 27. veljače u Bruxellesu suglasi Vučić i Kurti, istaknuto je da "Kosovo neće težiti članstvu u Ujedinjenim narodima bez eksplicitne suglasnosti svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - Francuske, Britanije, SAD-a, Rusije i Kine", objavili su ranije beogradski mediji, pozivajući se na diplomate koji rade na "roadmapu" za primjenu europskog plana za Kosovo.

Vučić je rekao da će u sljedeće dvije godine za Srbiju "najveći problemi biti politički, nadam se ne i ekonomski", vezani uz rat u Ukrajini i situaciju s Kosovom. Srbija je u pogledu ukrajinskog rata "poštovala međunarodno pravo, Povelju UN-a, teritorijalni integritet i suverenitet", ustvrdio je.

Kopirati
Drag cursor here to close