Predsjednik Srbije

Vučić: Nije nitko Srbiju progutao, prekrupan smo zalogaj, narastao bi im stomak

Vučić je u Bakuu za TV Pink kazao da bi samo njegovo pojavljivanje "raspalilo strasti" kod Albanaca, koji misle da je sva vlast na Kosovu i Metohiji samo njihova.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2022. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio jes da bi rado išao na Kosovo i Metohiju da bude uz srpski narod, na skupu nakon izjava Albina Kurtija da uklanjanje barikada ne isključuje žrtve, navodeći da mu to ne bi bilo dozvoljeno, kao i da smatra da ne bi doprinijelo smirivanju situacije.

Vučić je u Bakuu za TV Pink kazao da bi samo njegovo pojavljivanje "raspalilo strasti" kod Albanaca, koji misle da je sva vlast na Kosovu i Metohiji samo njihova.

"Rado bih išao"

"Ja bih rado išao, ali vam je jasno da mi nitko to ne bi dozvolio i nisam siguran da bi to doprinijelo smirivanju situacije, ne zbog riječi koje bih izgovorio, već samo zbog pojavljivanja, a i raspalilo bi strasti kod Albanaca koji misle da imaju svu vlast tu i napadali bi Srbe koji žive tamo. Ja ne živim tamo", kazao je Vučić.

Ambasador Rode je poznat po antisrpskim stavovima, Njemačka odgovara umjesto Kfora

Aleksandar Vučić izjavio je da je njemački ambasador u Prištini Jörn Rode, koji je rekao da barikade na sjeveru KiM moraju da se uklone do katoličkog Božića, od ranije poznat po antisrpskim stavovima i da umjesto da odgovor na naš zahtjev o vraćanju srpske vojske i policije na KiM dobijemo od Kfora, dobivamo ga od političara i to naročito iz Nemačke.

Na pitanje novinarke Pinka da li ga je Rode na neki način "progutao tom izjavom", Vučić je rekao: "Nisam primijetio da nas je neko progutao, malo smo krupniji zalogaj, suviše bi im stomak porastao da nas progutaju u ovom trenutku",

"Srbija je mala u odnosu na Albance" 

Podsjetio je da Srbija podjela zahtjev za povratak snaga sigurnosti na sever KiM u skladu s Kumanovskim sporazumom, Rezolucijom 1244 i Poveljom UN i istakao čak i partnerskim odnosima sa NATO, bez želje da izazivamo sukobe.

Mali smo u odnosu na Albance na KiM i podršku koju imaju
Predsjednik je istakao da je Srbija mala u odnosu na Albance na Kosovu i Metohiji, uz podršku koju imaju, ali je istakao da kada se neko bori za slobodu, onda je snaga veća.

Vučić je naglasio da Albanci na Kosovu i Metohiji imaju podršku jednog dela zemalja Kvinte i dodao da ne želi da kaže da imaju podršku NATO jer vjeruje da će Alijansa i Kfor svoj posao raditi časno.

Ukazuje na to da se danas o barikadama Srba govori kao nekada što su govorili o vozu.

"Nismo ni očekivali manje pritiske"

Vučić je istakao da se pritisci na Srbiju nastavljaju, da nismo ni očekivali da budu manji, ali je i naglasio da je ipak najteže srpskom narodu na KiM koji trpi egzistencijalne pritiske, mnogo teže od političkih.

Predsjednik je, na pitanje novinarke Pinka da li očekuje još žešće pritiske, rekao da smo na to svikli i podsjetio na razgovore koje vodi Priština o učlanjenju Kosova u SE, EU i Partnerstvo za mir.

Upitan da li su naši ljudi na KiM navikli na te pritiske, Vučić je naglasio da je njima ipak najteže, jer oni ne trpe političke pritiske već egzistencijalne, koji su mnogo teži od političkih.

"Dijalog imam na dnevnom nivou,ako napadnu donosit ću odluke kao vrhovni komandant"

Predsjednik Srbije istakao je da dijalog s političkim predstavnicima Albanaca u Prištini, kao i s međunarodnom zajednicom, vodi na svakodnevnom nivou.

"Što očekujete da kažem - da ćemo da tučemo haubicama iz baze Jug. Naravno da ćemo da razgovaramo, bolje je 1.000 godina da razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo, sve dok oni ne napadnu, a ako napadnu, donosiću odluke kao vrhovni komandant u skladu s interesima našeg naroda", kazao je Vučić na TV Pink odgovarajući na pitanje što raditi dalje kako bi došlo do smirivanja situacije na KiM.

Predsjednik ističe da je situacija teška za Srbiju i navodi da je očigledno da neki misle da je pravi trenutak da izvrše potpuni pritisak na Srbiju, jer im se ne sviđa situacija u Ukrajini.

"Posjet Azerbejdžanu je veoma važna, razgovarat ćemo o energetici"

Vučić je izjavio da je njegov posjet Azerbejdžanu veoma važna, navodeći da Srbija ima istinski prijateljske odnose s tom zemljom.

“Nedavno je predsjednik Ilham Alijev bio u Srbiji, veoma poštujemo njegov rad, ne samo od rusko-ukrajinskog sukoba već godinama unazad”, rekao je Vučić za TV Pink.

Istaknuao je da gaočekuju važni razgovori po pitanju energetike, od električne energije, preko podvodnog kabla od Rumunije i Mađarske, što je projekt koji bi predstavljao zamjenu za energente iz Rusije, pa sve do vojne industrije.

Kopirati
Drag cursor here to close