Vučić: Srbija će tražiti da se vojska i policija Srbije vrate na Kosovo
Dok je Vučić govorio novinarima, na sjeveru Kosova pucano na policiju

Vučić: Srbija će tražiti da se vojska i policija Srbije vrate na Kosovo

Vijesti / Svijet | 10. 12. 2022. u 22:40 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je da je Beograd usuglasio tekst kojim će, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda, biti upućen zahtjev zapovjedniku KFOR-a da osigura raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije na teritoriji Kosova, i dodao da će odluka srbijanske Vlade o tome biti donijeta u ponedjeljak ili utorak, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je tijekom obraćanja srbijanskoj javnosti rekao da "nema nikakvih iluzija" i da zna da će takav zahtjev biti odbačen, ali je istaknuo da bi KFOR "morao" da prihvati taj zahtjev.

Istaknuo je da vlasti u Prištini nedvosmisleno ne poštuju ni Vašingtonski sporazum ni Briselski sporazum zbog čega će najkasnije u slijedeću nedjelju ili ponedjeljak Vlada Srbije i Ministarstvo vanjskih poslova pokazati note onih zemalja koje su povukle priznanje neovisnosti Kosova.

Foto: Anadolija / Vučić: Srbija će tražiti da se vojska i policija Srbije vrate na Kosovo

"Mi smo tu veoma hendikepirani, to je za nas izuzetno teška pozicija, jer zamislite kada nešto molimo mi, a kada nešto mole Njemačka, Velika Britanija ili Sjedinjene Američke Države", rekao je Vučić.

On je naglasio da će Srbija pokazati da "značajan dio slobodarski opredijeljenih zemalja kojima je međunarodno javno pravo iznad svega" protiv neovisnosti Kosova.

Vučić je rekao da će Priština "službeno i sa velikim fanfarama" u Briselu podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

"To je za nas veoma neprijatan događaj, to je rušenje Vašingtonskog sporazuma, oni misle da je to urađeno za vrijeme republikanskih vlasti i da mogu da gaze kako hoće, ali ja mislim da to nije dobra odluka", rekao je Vučić.

On je rekao da je zbog toga uputio pismo liderima zemalja EU koje ne priznaju neovisnost Kosova, predsjednicima i premijerima Cipra, Grčke, Rumunjske, Slovačke i Španjolske jer u skladu sa članom 49. ugovora o EU "prijem mogu da traže suverene i nezavisne države, a ne one koje ne priznaje više od pola svijeta".

Naveo je da je u tim pismima zahvalio na tome što Srbiji pružaju podršku u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a time i očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Pucano na policiju

Kosovska policija je priopćila da je večeras sa različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske snage koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Kosovske policije se navodi da su “osobe iz određenih kriminalnih grupa koje su blokirale više puteva na sjeveru zemlje, sa različitih lokacija, u tri slučaja pucale na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode, na putu ka graničnom prelazu Brnjak".

“Policijske jedinice su u samoobrani bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na kriminalne osobe/grupe, koje su se povukle i udaljile u nepoznatom pravcu. Također, prema informacijama policijskih jedinica na terenu, na više različitih lokacija čuli su se i pucnji”, ističe se u priopćenju.

Dodaje se da za sada nema službenih informacija o ozlijeđenima ili eventualnoj šteti.

Prethodno je Kosovska policija priopćila da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za promet dva granična prelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

Iz Kosovske policije je ranije navedeno da je danas na graničnom prelazu Jarinje zadržan osumnjičeni Dejan Pantić, bivši pripadnik Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u krivična djela terorizma i napad na ustavni poredak.

Pantić je osumnjičen da je sudjelovao u organiziranju napada na urede Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Istovremeno danas je predsjednica Kosova Vjosa Osmani odložila izvanredne izbore u četiri općine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. prosinac, za 23. travanj 2023. godine, zbog nepostojanja sigurnosti za njihovo održavanje.

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje izvanrednih izbora u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Kopirati
Drag cursor here to close