Kakva je situacija u Vojsci Srbije

Vučić nema pojma u kakvom mu je stanju vojska!?

Predsjednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić izjavio je da je gotovo siguran da predsjednik Srbije kao vrhovni zapovjednik ne vlada realnim stanjem u vojsci.
Vijesti / Svijet | 16. 12. 2022. u 19:59 N1 BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić izjavio je da je gotovo siguran da predsjednik Srbije kao vrhovni zapovjednik ne vlada realnim stanjem u vojsci.

"Na prvom mjestu za to krivim Generlaštab, budući da je upravo Generlaštab taj koji prikriva kakva je situacija u Vojsci Srbije", rekao je Antić.

''Mi kao sindikat upozoravali smo više puta da je vojsku napustilo u posljednjih pet godina preko 10.000 profesionalaca“, rekao je Antić i podsjetio da je i jedan od poslanika u Skupštini Srbije upozoravao da nemamo dovoljno popunjene brigade. ''A kada fali 25 posto i više ljudi, ta jedinica vam više nije operativna“, rekao je Antić u Danu uživo N1.

Video: Noviteti u Vojsci Srbije

Istaknuo je da mi u ovom trenutku imamo jako lošu popunjenost vojske, da imamo staru vojsku od 44 godine i više, kao i da će u narednih pet godina otići više od 50 posto stratešinskog kadra u mirovinu.

''Ako se u naredne tri, četiri godine ne poduzme reforma sustava obrane pitanje je hoće li Srbija imati vojsku sposobnu da ispuni svoju ustavnu ulogu“, naglasio je on.

Prenio je i da je inspektorat odbrane vršio kontrole i da ne može da iznese kompletne podatke jer su oni povjerljivi, ali da može da kaže da u većini postrojbi ne možemo da odgovorimo onome što je zadatak tih postrojbe. Generalštab bi trebalo da preuzme odgovornost kada izvještava državni vrh i javnost netočnim informacijama da VS može da izvrši svoju ulogu, ocijenio je.

Ipak, kako dodaje ono što je problem je da su vojnici dva mjeseca aktivno angažirani u terenskim uvjetima po šatorima, sa lošom ishranom, i u lošim uvjetima za održavanje osobne higijene, dok policija sa druge strane, radi normalno radno vrijeme.

Dodaje da je VS skoro četiri mjeseca u aktivnostima kao da sudjeluje u ratu, jer su prije podizanja borbene gotovosti dva mjeseca bili na vježbi.

On kaže da je srbijanski predsjednik u pravu kada kaže da su pripadnici VS-a spremni da odu na Kosovo i da ako se priprema nekakav rat vjeruje da bi veliki odziv bio i na mobilizaciju.

''Mi govorimo o aktivnim profesionalnim pripadnicima VS-a, profesionalcima… Ne postoji vojnik koji sutra ne bi krenuo nazad na Kosova, ali ne znamo zašto su u ovakvim uvjetima angažirani toliko dugo i dokle će to da bude da su im umanjena radnička prava kao da smo u ratu, da su im ograničena prava i slobode“, rekao je Antić.

Kopirati
Drag cursor here to close