Regija

Vučić: "Kriv" sam što pomažem narod u Republici Srpskoj

Srbijanski predsjednik je u obraćanju javnosti ocijenio da je "kriv" i zato što ne priznaje neovisnost Kosova čime izaziva nestabilnost u regiji i pravi probleme
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2023. u 20:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pismo 56 europskih i američkih parlamentaraca u kome se traži promjena kursa prema Srbiji u rješavanju kosovskog pitanja, iako upereno osobno protiv njega - pošto je "kriv što pomaže narodu u Republici Srpskoj i na povocu drži razne političare"- zapravo suštinski usmjereno protiv Srbije, jer se u pismu kaže da bi u Srbiji bio dobar onaj koji priznaje neovisnost Kosova, javlja Anadolu.

"Isto tako bogzna šta radim sa Srbima u Crnoj Gori želeći da istaknem njihovu tešku poziciju, a na Kosovu pravim probleme pre svega što ne priznajem neovisnost Kosova", rekao je Vučić tijekom obraćanja javnosti.

On je rekao da je prema mišljenju potpisnika pisma "kriv" i zato što ne priznaje neovisnost Kosova čime izaziva nestabilnost u regiji i pravi probleme.

"Izazivam nestabilnost u regiji jer se zalažem za prava srpskog naroda Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori. To je moja krivica i ja sam ponosan na tu krivicu", rekao je Vučić.

Entitet i pojam

On je rekao da oni koji stoje iza pisma svakog dana pokušavaju da objasne Srbiji da je Republika Srpska "entitet i pojam koji je ružan i odvratan" i da oni više nigdje neće da vide Republiku Srpsku.

"Republika Srpska je dejtonska tvorevina, po Ustavu Bosne i Hercegovine sazdana, koji je naslonjen na Dejtonski mirovni sporazum. Kako možete da napadate Republiku Srpsku i ustav jedne suverene zemlje", rekao je Vučić.

Političari iz Europe i Sjedinjenih Država uputili su 7. kolovoza pismo visokim dužnosnicima Europske unije i Washingtona tražeći da se promjeni pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju.

Britanska poslanica Alicia Kearns objavila je pismo koje je upućeno američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu, šefu diplomacije Europske unije Josepu Borellu i britanskom ministru vanjskih poslova Jamesu Cleverlyju.

Neovisnost Kosova

Upitan da prokomentira medijske spekulacije da bi Ukrajina mogla da prizna neovisnost Kosova, Vučić je rekao da je Ukrajina Srbiji prijateljska zemlja s kojom nije imala nikakve sukobe ili probleme.

Vučić je ocjenio da bi Ukrajina priznavanjem neovisnosti Kosova "u jednom danu izgubila sve što je imala u svojim rukama".

Dodao bi da bi na taj način Ukrajina izgubila kompletan politički kredibilitet.

Vučić je rekao da Ukrajina danas može da kaže da se drži međunarodnog javnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda, ali da to nikako ne bi mogla da kaže ukoliko bi priznala neovisno Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close